Overslaan en naar de inhoud gaan

Jubilerend Outlet Center vangt zware coronaklappen

Geplaatst opzaterdag 4 december 2021 - 21:18

Het Designer Outlet Center in Roermond ondervindt in haar jubileumjaar fikse nadelen van de coronapandemie. Zowel het aantal bezoekers als de werkgelegenheid daalde rigoureus.

Het Roermondse winkelgebied bestaat dit jaar twintig jaar. Voor de coronacrisis, in 2019, was het goed voor 8,3 miljoen bezoekers per jaar. In 2020 bezocht slechts de helft van dat aantal het Outlet Center. De toestroom krabbelde in 2021 iets op: in vergelijking met 2019 bleef dit jaar 'maar' dertig procent van de klandizie weg.

Positieve bijkomstigheid is wel dat mensen gemiddeld twintig procent meer spenderen tijdens een bezoek aan het merkendorp.

Lees ook: Donders: 'Te makkelijk om te roepen dat Outlet dicht moet'

Lucratieve klant
Vooral het uitblijven van Chinese bezoekers betekent een fikse aderlating voor de bezoekersaantallen: "Die zijn goed voor veertien procent van het hele klantenbestand en besteden ook veruit het meest", vertelt directeur Rudolf van Gompel. Andere oorzaak van de daling in bezoekers is dat het Outlet Center een aantal keer gesloten vanwege drukte tijdens de coronamaatregelen.

Werk
Een ander gevolg van de pandemie is dat honderden medewerkers in het outlet in het afgelopen jaar hun baan verloren. Waren er voor de pandemie nog 3.500 mensen werkzaam, zijn er dat nu nog zo'n 2.450. Op dit moment telt het centrum nog ruim tweehonderd winkels en restaurants.

Concurrentie
Volgens Van Gompel heeft het Outlet Center weinig te duchten van concurrentie in de buurt, bijvoorbeeld Maasmechelen Village. Volgens hem moet je de concurrentie breed zien: "Mensen willen nog steeds dingen kopen, maar vragen zich voortdurend af hoeveel tijd ben ik er mee kwijt en hoeveel plezier krijg ik er van."

Lees ook: Winkels in Outlet Roermond gesloten na coronabesmettingen

Helft Duits
Veel competitie met het outlet in het Belgische Maasmechelen ziet Van Gompel daarom niet omdat Roermond traditioneel al veel Duitse kooptoeristen herbergt die bekend zijn met de stad. Duitsers die naar Maasmechelen gaan, moeten veertig kilometer verder rijden.

De helft van alle bezoekers in Roermond komt nog steeds uit Duitsland. Nederland vertegenwoordigt dertig procent.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen