Overslaan en naar de inhoud gaan

Journalist niet vervolgd na Krewinkel-affaire

Geplaatst opwoensdag 13 maart 2019 - 14:22

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar Ruben van Erp, journalist van De Limburger. Hij zou een geheime vergadering van de gemeente Kerkrade hebben afgeluisterd. Uit deze vergadering bleek dat Ralf Krewinkel had gesolliciteerd op de vacante burgemeesterspost in Kerkrade.

Dat dit uitlekte, leidde er uiteindelijk toe dat Krewinkel zijn baan als burgemeester in Heerlen inleverde. De sollicitatie en het uitlekken daarvan veroorzaakten de nodige commotie in beide gemeenten. Gouverneur Theo Bovens en de gemeente Kerkrade wezen de journalist aan als boosdoener.

Lees ook: Heerlense raad eist alsnog uitleg van Bovens

Geen verschil
De gemeente deed zelfs aangifte tegen Van Erp. Die aangifte krijgt geen staartje. 'Na bestudering van de aangifte en de camerabeelden concludeert het Openbaar Ministerie dat er geen sprake is van enig strafbaar feit', schrijft justitie. 'Vaststaat dat de betreffende journalist heeft gehoord wat er in de raadszaal werd besproken en hierover in de krant publiceerde. De vraag of hij dit heeft kunnen horen vanwege een luide geluidsinstallatie of omdat hij zijn oor te luister legde aan de deur maakt wettelijk gezien geen verschil.'

Woord voor woord
Zelf zei de journalist dat hij de vergadering woord voor woord kon volgen vanwege de geluidsinstallatie, die te hard stond. 'De journalist schond geen ambts- of beroepsgeheim, gebruikte geen technisch hulpmiddel om het gesprek in de raadszaal te kunnen horen of bevond zich niet op een plek waar hij niet had mogen zijn.'

Avondshow
In de Avondshow spraken we met Ruben van Erp:

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen