Overslaan en naar de inhoud gaan

Journalist eist schadevergoeding van Kerkrade voor beelden

Geplaatst opdinsdag 9 april 2019 - 15:26

Journalist Ruben van Erp eist van Kerkrade een schadevergoeding van 7500 euro. De gemeente zette beelden van de verslaggever online waarop hij te zien is bij de deur van de raadszaal waar in een besloten vergadering de burgemeestersbenoeming werd besproken.

Daarnaast wil de journalist van De Limburger een rectificatie van Kerkrade. Dat werd dinsdagmiddag duidelijk in een rechtszaak tussen hem en de gemeente Kerkrade.

Compromis
De rechter probeerde bij het begin van het kort geding om de partijen een compromis te laten sluiten. Kerkrade wil echter niet meer praten met de krant over het conflict. Een vonnis lost volgens de rechter niets op. "U moet nog met elkaar verder." Voor de krant was er nog ruimte om te praten over een oplossing, maar daar gaat de gemeente Kerkrade niet in mee. "We willen een objectieve belangenafweging", zo reageerde Claire Nijssen, advocate namens de gemeente Kerkrade.

Beelden verwijderen
Het kort geding werd aangespannen door de krant die eist dat Kerkrade beelden van een journalist van de gemeentelijke website verwijdert. Op de beelden van een bewakingscamera in het gemeentehuis is te zien dat een verslaggever van Dagblad De Limburger bij de deur van de raadzaal staat tijdens een besloten vergadering en daar hoort dat Ralf Krewinkel, de toenmalige burgemeester van Heerlen, één van de burgemeesterskandidaten was in Kerkrade. Daarover schreef hij een dag later een artikel.

Schandpaal genageld
"De verslaggever wordt met die beelden aan de schandpaal genageld en de gemeente wil koste wat kost haar gelijk halen", zo zei advocate Charissa Koster van de krant tijdens de zitting. Volgens Claire Nijssen, advocate van de gemeente Kerkrade, zijn de beelden online gezet zodat iedereen zelf een oordeel kan vormen. Ze benadrukte dat het pas online is gezet na kritiek op de gemeente en meerdere verzoeken vanuit de media. "Ze zijn niet gemanipuleerd en dienen het algemeen belang."

Geen strafbare feiten
De publicatie van de krant veroorzaakte veel ophef. Krewinkel stapte naar aanleiding hiervan op als burgemeester van Heerlen. De gemeente Kerkrade vond dat de verslaggever de bijeenkomst van de vertrouwenscommissie had afgeluisterd en deed aangifte tegen de krant. Het Openbaar Ministerie concludeerde na het bestuderen van de beelden dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Openheid
De gemeente zette de beelden eind maart online. "Het college heeft besloten maximale openheid in deze aangelegenheid in acht te nemen", schreef de gemeente in een verklaring op de website.

De uitspraak in deze zaak wordt uiterlijk 23 april gedaan.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen