Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Jos van Rey haalt uit naar 'politieke vijanden' in biografie

Geplaatst opvrijdag 16 maart 2018 - 6:00

Jos van Rey haalt in de biografie die vrijdagmiddag over hem verschijnt hard uit naar zijn politieke tegenstanders. Vooral het CDA krijgt er in het boek flink van langs.

De voor onder meer ambtelijke corruptie, lekken en witwassen veroordeelde Van Rey kwam zelf met het idee voor het boek.

Sympathisanten
Omdat het een onafhankelijke productie moest worden, werd auteur André Vermeulen gevraagd om de biografie te schrijven. Een stichting met sympathisanten van de ex-wethouder van Roermond zorgde voor de financiële middelen voor de totstandkoming van het boek.

Lees ook: Vrienden laten boek over Jos van Rey schrijven

Geen vrienden
De 190 pagina's tellende biografie over Van Rey heeft als titel: "Wij zullen ervoor zorgen dat u geen vrienden meer overhoudt." De titel slaat op een opmerking van de vrouw van voormalig gouverneur Léon Frissen. Ze zou dat tegen Van Rey hebben gezegd bij de afscheidsreceptie van Frissen. Boze tongen beweren dat Van Rey ervoor zorgde dat de herbenoeming van Frissen niet doorging.

De oud-gouverneur wil niet op de titel van het boek reageren. "Ik laat het voor wat het is. Ik doe niet mee aan die welles-nietes-spelletjes", aldus Frissen.

Vrienden en vijanden
Het boek schetst de politieke carrière van Van Rey sinds 1982 toen hij voor de VVD in de Tweede Kamer kwam. "Jos van Rey heeft gezworen vrienden en uitgesproken vijanden", zo staat te lezen in de biografie.

Donderdagmiddag liet de schrijver weten niet volledig achter de inhoud van het boek te staan. Hij distantieert zich onder meer van Van Reys' belangrijkste complottheorie die hij in het boek ontvouwt. Ook kan hij zich niet vinden in het naschrift van het boek.

Lees ook: Schrijver distantieert zich van biografie over Jos van Rey

De cover van de biografie over Jos van Rey.

In het slotwoord vertelt Van Rey meer over zijn vriendschap met de eveneens veroordeelde projectontwikkelaar Piet van Pol. Van Rey: "Zakelijk gezien botste het geregeld tussen Piet en het stadsbestuur met mijn persoon. Maar altijd met één doel: wat is goed voor Roermond."

'Mooie boel'
In datzelfde naschrift haalt Van Rey flink uit naar allerlei personen en instanties: de Rijksrecherche, de huidige burgemeester van Roermond, diverse journalisten en oud-gouverneur Léon Frissen. Iedere stukje sluit hij af met de woorden 'Mooie boel'.

Complot
De corruptie-zaak tegen Van Rey begon in oktober 2012 met een inval in zijn huis. Volgens de politicus is dat het gevolg van een complot, zo zegt hij in het boek. Volgens Van Rey heeft gouverneur Theo Bovens (CDA) samen met de toenmalige procureur-generaal Annemarie Penn, nu burgemeester van Maastricht, de doorslag gegeven om hem te laten vervolgen.

Volslagen nonsens
Een woordvoerder van de burgemeester noemde deze beschuldigingen donderdag al onzin. Ook Bovens distantieert zich van deze passage in het boek: "Dit is volslagen nonsens; pure fictie."

Video: L1 / 1Limburg

Privédetective
Van Rey voelt zich echter in zijn eigen theorie gesterkt door privédetective Ben Zuidema, blijkt uit het boek. Hij onderschrijft de lezing van de veroordeelde politicus. "Ik heb dat gehoord van een fraude-officier die inmiddels is overleden", laat Zuidema weten in een reactie.

Presentatie
De presentatie van het boek is vrijdagmiddag in Roermond.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties

Meest gelezen