Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Jos van Rey haalt uit naar 'politieke vijanden' in biografie

Geplaatst opvrijdag 16 maart 2018 - 6:00

Jos van Rey haalt in de biografie die vrijdagmiddag over hem verschijnt hard uit naar zijn politieke tegenstanders. Vooral het CDA krijgt er in het boek flink van langs.

De voor onder meer ambtelijke corruptie, lekken en witwassen veroordeelde Van Rey kwam zelf met het idee voor het boek.

Sympathisanten
Omdat het een onafhankelijke productie moest worden, werd auteur André Vermeulen gevraagd om de biografie te schrijven. Een stichting met sympathisanten van de ex-wethouder van Roermond zorgde voor de financiële middelen voor de totstandkoming van het boek.

Lees ook: Vrienden laten boek over Jos van Rey schrijven

Geen vrienden
De 190 pagina's tellende biografie over Van Rey heeft als titel: "Wij zullen ervoor zorgen dat u geen vrienden meer overhoudt." De titel slaat op een opmerking van de vrouw van voormalig gouverneur Léon Frissen. Ze zou dat tegen Van Rey hebben gezegd bij de afscheidsreceptie van Frissen. Boze tongen beweren dat Van Rey ervoor zorgde dat de herbenoeming van Frissen niet doorging.

De oud-gouverneur wil niet op de titel van het boek reageren. "Ik laat het voor wat het is. Ik doe niet mee aan die welles-nietes-spelletjes", aldus Frissen.

Vrienden en vijanden
Het boek schetst de politieke carrière van Van Rey sinds 1982 toen hij voor de VVD in de Tweede Kamer kwam. "Jos van Rey heeft gezworen vrienden en uitgesproken vijanden", zo staat te lezen in de biografie.

Donderdagmiddag liet de schrijver weten niet volledig achter de inhoud van het boek te staan. Hij distantieert zich onder meer van Van Reys' belangrijkste complottheorie die hij in het boek ontvouwt. Ook kan hij zich niet vinden in het naschrift van het boek.

Lees ook: Schrijver distantieert zich van biografie over Jos van Rey

De cover van de biografie over Jos van Rey.

In het slotwoord vertelt Van Rey meer over zijn vriendschap met de eveneens veroordeelde projectontwikkelaar Piet van Pol. Van Rey: "Zakelijk gezien botste het geregeld tussen Piet en het stadsbestuur met mijn persoon. Maar altijd met één doel: wat is goed voor Roermond."

'Mooie boel'
In datzelfde naschrift haalt Van Rey flink uit naar allerlei personen en instanties: de Rijksrecherche, de huidige burgemeester van Roermond, diverse journalisten en oud-gouverneur Léon Frissen. Iedere stukje sluit hij af met de woorden 'Mooie boel'.

Complot
De corruptie-zaak tegen Van Rey begon in oktober 2012 met een inval in zijn huis. Volgens de politicus is dat het gevolg van een complot, zo zegt hij in het boek. Volgens Van Rey heeft gouverneur Theo Bovens (CDA) samen met de toenmalige procureur-generaal Annemarie Penn, nu burgemeester van Maastricht, de doorslag gegeven om hem te laten vervolgen.

Volslagen nonsens
Een woordvoerder van de burgemeester noemde deze beschuldigingen donderdag al onzin. Ook Bovens distantieert zich van deze passage in het boek: "Dit is volslagen nonsens; pure fictie."

Video: L1 / 1Limburg

Privédetective
Van Rey voelt zich echter in zijn eigen theorie gesterkt door privédetective Ben Zuidema, blijkt uit het boek. Hij onderschrijft de lezing van de veroordeelde politicus. "Ik heb dat gehoord van een fraude-officier die inmiddels is overleden", laat Zuidema weten in een reactie.

Presentatie
De presentatie van het boek is vrijdagmiddag in Roermond.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen