Overslaan en naar de inhoud gaan

Jos van Rey haalt uit naar 'politieke vijanden' in biografie

Geplaatst opvrijdag 16 maart 2018 - 6:00

Jos van Rey haalt in de biografie die vrijdagmiddag over hem verschijnt hard uit naar zijn politieke tegenstanders. Vooral het CDA krijgt er in het boek flink van langs.

De voor onder meer ambtelijke corruptie, lekken en witwassen veroordeelde Van Rey kwam zelf met het idee voor het boek.

Sympathisanten
Omdat het een onafhankelijke productie moest worden, werd auteur André Vermeulen gevraagd om de biografie te schrijven. Een stichting met sympathisanten van de ex-wethouder van Roermond zorgde voor de financiële middelen voor de totstandkoming van het boek.

Lees ook: Vrienden laten boek over Jos van Rey schrijven

Geen vrienden
De 190 pagina's tellende biografie over Van Rey heeft als titel: "Wij zullen ervoor zorgen dat u geen vrienden meer overhoudt." De titel slaat op een opmerking van de vrouw van voormalig gouverneur Léon Frissen. Ze zou dat tegen Van Rey hebben gezegd bij de afscheidsreceptie van Frissen. Boze tongen beweren dat Van Rey ervoor zorgde dat de herbenoeming van Frissen niet doorging.

De oud-gouverneur wil niet op de titel van het boek reageren. "Ik laat het voor wat het is. Ik doe niet mee aan die welles-nietes-spelletjes", aldus Frissen.

Vrienden en vijanden
Het boek schetst de politieke carrière van Van Rey sinds 1982 toen hij voor de VVD in de Tweede Kamer kwam. "Jos van Rey heeft gezworen vrienden en uitgesproken vijanden", zo staat te lezen in de biografie.

Donderdagmiddag liet de schrijver weten niet volledig achter de inhoud van het boek te staan. Hij distantieert zich onder meer van Van Reys' belangrijkste complottheorie die hij in het boek ontvouwt. Ook kan hij zich niet vinden in het naschrift van het boek.

Lees ook: Schrijver distantieert zich van biografie over Jos van Rey

De cover van de biografie over Jos van Rey.

In het slotwoord vertelt Van Rey meer over zijn vriendschap met de eveneens veroordeelde projectontwikkelaar Piet van Pol. Van Rey: "Zakelijk gezien botste het geregeld tussen Piet en het stadsbestuur met mijn persoon. Maar altijd met één doel: wat is goed voor Roermond."

'Mooie boel'
In datzelfde naschrift haalt Van Rey flink uit naar allerlei personen en instanties: de Rijksrecherche, de huidige burgemeester van Roermond, diverse journalisten en oud-gouverneur Léon Frissen. Iedere stukje sluit hij af met de woorden 'Mooie boel'.

Complot
De corruptie-zaak tegen Van Rey begon in oktober 2012 met een inval in zijn huis. Volgens de politicus is dat het gevolg van een complot, zo zegt hij in het boek. Volgens Van Rey heeft gouverneur Theo Bovens (CDA) samen met de toenmalige procureur-generaal Annemarie Penn, nu burgemeester van Maastricht, de doorslag gegeven om hem te laten vervolgen.

Volslagen nonsens
Een woordvoerder van de burgemeester noemde deze beschuldigingen donderdag al onzin. Ook Bovens distantieert zich van deze passage in het boek: "Dit is volslagen nonsens; pure fictie."

Video: L1 / 1Limburg

Privédetective
Van Rey voelt zich echter in zijn eigen theorie gesterkt door privédetective Ben Zuidema, blijkt uit het boek. Hij onderschrijft de lezing van de veroordeelde politicus. "Ik heb dat gehoord van een fraude-officier die inmiddels is overleden", laat Zuidema weten in een reactie.

Presentatie
De presentatie van het boek is vrijdagmiddag in Roermond.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen