Overslaan en naar de inhoud gaan

Jos van Rey: 'Een van de moeilijkste weken uit mijn leven'

Geplaatst opvrijdag 19 juli 2019 - 18:35

Jos van Rey heeft de afgelopen week als een van de moeilijkste uit zijn leven ervaren. Zijn vriend Piet van Pol overleed op de dag dat de Hoge Raad uitspraak deed in de corruptiezaak.

Dat zegt de 74-jarige Roermondenaar vrijdagavond in Limburg Centraal. Hij reageert daarmee tevens voor het eerst op de uitspraak van de Hoge Raad vorige week.

Veroordeeld voor vriendschap
De ernstig zieke Piet van Pol, goede vriend van Jos van Rey, overleed vorige week in de nacht van maandag op dinsdag. Die dinsdag kwam de Hoge Raad tot de conclusie dat de veroordeling van Van Rey terecht was. "Het overlijden van Piet heeft me meer geraakt dan het vonnis", zegt Van Rey. "We waren meer dan 40 jaar bevriend. De laatste zeven jaar hebben we samen doorgemaakt als een nachtmerrie." Hij doelt daarmee op het onderzoek naar wanpraktijken en de daaruit voortgekomen rechtszaak. "We zijn als eerste van Nederland veroordeeld voor vriendschap."

Lees ook: Advocate Jos van Rey: 'Vreselijke dag voor uitspraak'

Veroordeeld
De Hoge Raad bepaalde dat de ex-wethouder veroordeeld blijft tot één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Volgens het gerechtshof had Van Rey zich schuldig gemaakt aan passieve ambtelijke corruptie door het aannemen van giften van projectontwikkelaar Piet van Pol in de vorm van vakantiereisjes en het bezoeken van voetbalwedstrijden en vastgoedbeurzen.

Lees ook: Hoge Raad: voorwaardelijke celstraf Van Rey blijft overeind

Lekken
Verder werd Van Rey veroordeeld voor witwassen, het ronselen van stemmen en het lekken van informatie uit de vertrouwenscommissie tijdens de procedure voor een nieuwe burgemeester.

Onrechtvaardig
De politicus kan nog naar het Europees hof stappen, maar hij weet nog niet of hij dat gaat doen. "Ik leg me er niet bij neer", aldus Van Rey. "Ergens niet mee eens zijn en verzoenen, horen niet bij mijn karakter. Er moet iets gebeuren, misschien een nieuw boek dat ik zelf schrijf."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen