Overslaan en naar de inhoud gaan

Jos van Rey: 'Een van de moeilijkste weken uit mijn leven'

Geplaatst opvrijdag 19 juli 2019 - 18:35

Jos van Rey heeft de afgelopen week als een van de moeilijkste uit zijn leven ervaren. Zijn vriend Piet van Pol overleed op de dag dat de Hoge Raad uitspraak deed in de corruptiezaak.

Dat zegt de 74-jarige Roermondenaar vrijdagavond in Limburg Centraal. Hij reageert daarmee tevens voor het eerst op de uitspraak van de Hoge Raad vorige week.

Veroordeeld voor vriendschap
De ernstig zieke Piet van Pol, goede vriend van Jos van Rey, overleed vorige week in de nacht van maandag op dinsdag. Die dinsdag kwam de Hoge Raad tot de conclusie dat de veroordeling van Van Rey terecht was. "Het overlijden van Piet heeft me meer geraakt dan het vonnis", zegt Van Rey. "We waren meer dan 40 jaar bevriend. De laatste zeven jaar hebben we samen doorgemaakt als een nachtmerrie." Hij doelt daarmee op het onderzoek naar wanpraktijken en de daaruit voortgekomen rechtszaak. "We zijn als eerste van Nederland veroordeeld voor vriendschap."

Lees ook: Advocate Jos van Rey: 'Vreselijke dag voor uitspraak'

Veroordeeld
De Hoge Raad bepaalde dat de ex-wethouder veroordeeld blijft tot één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Volgens het gerechtshof had Van Rey zich schuldig gemaakt aan passieve ambtelijke corruptie door het aannemen van giften van projectontwikkelaar Piet van Pol in de vorm van vakantiereisjes en het bezoeken van voetbalwedstrijden en vastgoedbeurzen.

Lees ook: Hoge Raad: voorwaardelijke celstraf Van Rey blijft overeind

Lekken
Verder werd Van Rey veroordeeld voor witwassen, het ronselen van stemmen en het lekken van informatie uit de vertrouwenscommissie tijdens de procedure voor een nieuwe burgemeester.

Onrechtvaardig
De politicus kan nog naar het Europees hof stappen, maar hij weet nog niet of hij dat gaat doen. "Ik leg me er niet bij neer", aldus Van Rey. "Ergens niet mee eens zijn en verzoenen, horen niet bij mijn karakter. Er moet iets gebeuren, misschien een nieuw boek dat ik zelf schrijf."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen