Overslaan en naar de inhoud gaan

Jos van Rey: 'Een van de moeilijkste weken uit mijn leven'

Geplaatst opvrijdag 19 juli 2019 - 18:35

Jos van Rey heeft de afgelopen week als een van de moeilijkste uit zijn leven ervaren. Zijn vriend Piet van Pol overleed op de dag dat de Hoge Raad uitspraak deed in de corruptiezaak.

Dat zegt de 74-jarige Roermondenaar vrijdagavond in Limburg Centraal. Hij reageert daarmee tevens voor het eerst op de uitspraak van de Hoge Raad vorige week.

Veroordeeld voor vriendschap
De ernstig zieke Piet van Pol, goede vriend van Jos van Rey, overleed vorige week in de nacht van maandag op dinsdag. Die dinsdag kwam de Hoge Raad tot de conclusie dat de veroordeling van Van Rey terecht was. "Het overlijden van Piet heeft me meer geraakt dan het vonnis", zegt Van Rey. "We waren meer dan 40 jaar bevriend. De laatste zeven jaar hebben we samen doorgemaakt als een nachtmerrie." Hij doelt daarmee op het onderzoek naar wanpraktijken en de daaruit voortgekomen rechtszaak. "We zijn als eerste van Nederland veroordeeld voor vriendschap."

Lees ook: Advocate Jos van Rey: 'Vreselijke dag voor uitspraak'

Veroordeeld
De Hoge Raad bepaalde dat de ex-wethouder veroordeeld blijft tot één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Volgens het gerechtshof had Van Rey zich schuldig gemaakt aan passieve ambtelijke corruptie door het aannemen van giften van projectontwikkelaar Piet van Pol in de vorm van vakantiereisjes en het bezoeken van voetbalwedstrijden en vastgoedbeurzen.

Lees ook: Hoge Raad: voorwaardelijke celstraf Van Rey blijft overeind

Lekken
Verder werd Van Rey veroordeeld voor witwassen, het ronselen van stemmen en het lekken van informatie uit de vertrouwenscommissie tijdens de procedure voor een nieuwe burgemeester.

Onrechtvaardig
De politicus kan nog naar het Europees hof stappen, maar hij weet nog niet of hij dat gaat doen. "Ik leg me er niet bij neer", aldus Van Rey. "Ergens niet mee eens zijn en verzoenen, horen niet bij mijn karakter. Er moet iets gebeuren, misschien een nieuw boek dat ik zelf schrijf."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen