Overslaan en naar de inhoud gaan

Jos van Emden betrokken bij nieuwe vakbond voor wielrenners

Geplaatst opvrijdag 2 juli 2021 - 6:29

Wielrenner Jos van Emden maakt zich sterk voor de veiligheid van zichzelf en zijn collega's in het wielrennen. Van Emden is een van de sterkhouders in de nieuwe wielervakbond 'The Riders Union'.

Van Emden deed zijn verhaal in het L1-programma Tour de L1mbourg, vanuit Kerkrade

Tien punten
Jos van Emden kwam afgelopen jaar met tien voorstellen om het wielrenen veilig te maken. "Er zijn wel dingen in gang gezet, maar het gaat niet snel genoeg. Ik zag afgelopen week bijvoorbeeld van die banners die half op de weg staan. Ik snap dat je publiciteit wil genereren, maar het voegt niks toe voor de renners en de televisiekijkers."

Oud-wielrenners
De renner van Jumbo-Visma stelde ook voor om oud-wielrenners het parcours te laten controleren op onveilige punten: "Daar moet de UCI (de internationale wielerunie red.) de beurs voor trekken. Zij lopen over van het geld, dus de oproep is: investeer in onze veiligheid." Oud-wielrenner Gert Jakobs is enthousiast over het idee. "Wielrenners rijden er met 60 of 70 kilometer per uur langs en daarom kijken oud-renners met een andere blik naar het parcours." Van Emden noemt een recent voorbeeld van een slecht parcours: "De derde etappe moest in Pontivy finishen omdat de UCI-voorzitter (David Lappartient red.) daar geboren is."

Vakbond
Om dingen te regelen is Van Emden een van de krachten achter een nieuwe wielervakbond. Volgens hem functioneert de oude vakbond, CPA, niet naar behoren. "Onze vakbond wordt betaald door de UCI en je bent verplicht lid van die vakbond. Driekwart van de renners staat er niet achter en we zijn slechts lid van die vakbond." Daarom is een nieuwe vakbond opgericht: The Riders Union. De eerste daden van die vakbond waren afgelopen week zichtbaar. "Die kleine staking in de Tour was het initiatief van André Greipel en hij trekt ook de kar bij The Riders Union. Het is vooral zaak om als oude renners de jonge renners te sensibiliseren."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen