Overslaan en naar de inhoud gaan

Jos Heijmans kondigt statement aan voor woensdag

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2020 - 18:37

Voormalig burgemeester Jos Heijmans van Weert reageert woensdagavond tijdens de raadsvergadering op het onderzoek dat bureau Berenschot naar zijn integriteit heeft gedaan.

Dat bevestigt Heijmans' advocaat Jan van der Grinten. "Hij geeft dan een statement af", licht de raadsman toe. Heijmans is uitgenodigd voor de vergadering, maar onduidelijk was tot dusver of hij ook daadwerkelijk ten tonele zou verschijnen. Het onderzoek van bureau Berenschot wordt dinsdagavond openbaar gemaakt.

Gemeenteraad
De gemeenteraad van Weert komt woensdag bijeen om de bevindingen van het onderzoeksbureau te bespreken. Heijmans kwam in januari onder vuur te liggen, nadat De Limburger meldde dat hij in zijn rol als burgemeester van Weert subsidie had toegekend aan de stichting International Award for Young People. Heijmans is zelf voorzitter van die jongerenstichting. De voormalige burgervader stelt zich op het standpunt dat hij een mandaat had om die subsidie buiten medeweten en goedkeuring van de wethouders van Weert toe te kennen.

Lees ook: Meerderheid raad Weert: stevige conclusies over Heijmans

17 subsidietoekenningen
In totaal heeft Berenschot 17 subsidietoekenningen onder de loep genomen, zo blijkt uit het raadsvoorstel voor de vergadering van woensdag. Het gaat daarbij om zogenoemde COA-gelden. Dat is een geldbedrag dat de gemeente Weert ontvangt, omdat ze een asielzoekerscentrum huisvest.

Teruggetreden
Heijmans is op 31 januari teruggetreden als burgemeester, om het onderzoek van Berenschot niet te belemmeren. Op 13 mei hebben de wethouders van Weert het vertrouwen in Heijmans opgezegd. Waarom zij dat gedaan hebben, is nog altijd onduidelijk. Dat het met het integriteitsonderzoek te maken heeft, is niet waarschijnlijk. Want dat onderzoek is pas eind mei onder strikte geheimhouding onder de college- en raadsleden verstrekt.

In navolging van de wethouders heeft ook een reeks fractievoorzitters het vertrouwen in Heijmans opgezegd. Zij hebben tot dusver ook niet laten weten waarom zij het college daarin hebben gevolgd.

Lees ook: Raad en college zegden vertrouwen in Heijmans op

Ziek gemeld
Een dag nadat het vertrouwen in Heijmans is opgezegd, heeft de voormalige burgemeester zich ziek gemeld bij gouverneur Theo Bovens. Heijmans' advocaat geeft aan dat zijn cliënt nog altijd ziek is gemeld.

Kort geding
In de tussentijd heeft Heijmans een kort geding aangespannen tegen de gemeente Weert. Aanleiding is het feit dat het college het schriftelijk verkeer tussen hem en PvdA-raadslid Fanida Kadra heeft veiliggesteld. Het college heeft dat gedaan na een verzoek van De Limburger om een deel van die correspondentie in te kunnen zien.

Lees ook: Jos Heijmans sleept gemeente Weert voor rechter

Vermengd
De krant wil nagaan of Heijmans en Kadra hun werkzaamheden voor de gemeente Weert hebben vermengd met werkzaamheden voor de jongerenstichting. Kadra staat op de loonlijst van die stichting en op haar eigen verzoek heeft Berenschot ook bekeken of zij integriteitsregels en de gemeentelijke gedragscode heeft geschonden.

De advocaat van Heijmans geeft aan dat het kort geding draait om een 'verbod op het beslag leggen op en doorzoeken van zijn gegevens, omdat daarmee het ambt van burgemeester wordt ondermijnd'. Hij bedoelt daarmee dat de burgemeester op grond van zijn wettelijke taken beschikt over gegevens waarover het college niet hoort te beschikken.

Lees ook: Heijmans: 'Wethouders ondermijnen ambt burgemeester'

Het kort geding van Heijmans tegen de gemeente Weert dient op 8 juni.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen