Overslaan en naar de inhoud gaan

Jos Brech: tussen vrijspraak en levenslang

Geplaatst opzaterdag 26 september 2020 - 6:14

Volgende week begint het langverwachte proces tegen Jos Brech in de zaak Nicky Verstappen. Iedere dag blikken we vooruit op één aspect, zaterdag de laatste aflevering. Wat wordt het vonnis? Dat kan alles zijn tussen vrijspraak en levenslang.

"Ik zou niet graag op de stoel van de rechters willen zitten. Ik benijd ze niet", zegt hoogleraar strafrecht Lonneke Stevens.

Twijfel
Niemand kan in de glazen bol kijken en weten welk vonnis er volgt tegen verdachte Jos Brech uit Simpelveld. Dat oordeel is aan de rechtbank in Maastricht. In totaal heeft L1 de afgelopen maanden tien deskundigen gesproken die niet over het dossier beschikken, maar de zaak wel met een meer dan gemiddelde belangstelling volgen. De meeste juristen twijfelen of Jos Brech wel wordt veroordeeld.

Video: L1

Bewijsnood
Advocaat Gitte Stevens: "Als ik het beluister, is er sprake van bewijsnood bij het Openbaar Ministerie. De feiten die aan de verdachte worden ten laste gelegd vinden te weinig steun in het dossier en dan volgt vrijspraak. Hoe pijnlijk dat ook is voor de familie van Nicky."

Zwarte vlekken
Ook advocaat Paul Adca is kritisch. "Als er zoveel zwarte vlekken in een zaak zitten, onduidelijkheid, onwetendheid. We weten niet hoe Nicky om het leven is gebracht en hoe dat DNA van Brech daar terecht is gekomen. Dan is er vanuit die onzekerheid maar één conclusie mogelijk; vrijspraak. "

Schijn tegen
Andere deskundigen spreken de hoop uit dat het recht mag zegevieren. Want Brech heeft toch wel erg de schijn tegen zich. Privé-detective John Vullers: "Hij is gevlucht naar het buitenland, kwam niet terug voor de uitvaart van zijn moeder, stond geen DNA af na diverse verzoeken. Als je dat allemaal optelt, dan zal dat uiteindelijk tegen hem gaan keren." Ook de ombudsman van De Limburger rekent op een veroordeling. Ombudsman Huub Evers: "Ik verwacht dat de rechtbank zal uitspreken dat de verdachte ook de dader is. En dat er dus voldoende bewijs ligt ondanks dat er geen antwoord komt op alle vragen die er nog zijn."

Duivels dilemma
De rechtbank in Maastricht heeft een lastige opdracht. Brech kan worden veroordeeld terwijl hij het misschien niet heeft gedaan. Maar het kan ook juist andersom zijn: Brech krijgt vrijspraak, maar hij is wel degelijk de dader. Hoogleraar strafrecht Lonneke Stevens: "Er zitten veel gaten in de film. Ik zie de plaatjes niet. Het wordt een moeilijke beslissing. Ik zou niet graag op de stoel van de strafrechters willen zitten. Ik benijd ze niet. "

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen