Volgende week begint het langverwachte proces tegen Jos Brech in de zaak Nicky Verstappen. Iedere dag blikken we vooruit op één aspect, zaterdag de laatste aflevering. Wat wordt het vonnis? Dat kan alles zijn tussen vrijspraak en levenslang.
"Ik zou niet graag op de stoel van de rechters willen zitten. Ik benijd ze niet", zegt hoogleraar strafrecht Lonneke Stevens.
Twijfel
Niemand kan in de glazen bol kijken en weten welk vonnis er volgt tegen verdachte Jos Brech uit Simpelveld. Dat oordeel is aan de rechtbank in Maastricht. In totaal heeft L1 de afgelopen maanden tien deskundigen gesproken die niet over het dossier beschikken, maar de zaak wel met een meer dan gemiddelde belangstelling volgen. De meeste juristen twijfelen of Jos Brech wel wordt veroordeeld.
Bewijsnood
Advocaat Gitte Stevens: "Als ik het beluister, is er sprake van bewijsnood bij het Openbaar Ministerie. De feiten die aan de verdachte worden ten laste gelegd vinden te weinig steun in het dossier en dan volgt vrijspraak. Hoe pijnlijk dat ook is voor de familie van Nicky."
Zwarte vlekken
Ook advocaat Paul Adca is kritisch. "Als er zoveel zwarte vlekken in een zaak zitten, onduidelijkheid, onwetendheid. We weten niet hoe Nicky om het leven is gebracht en hoe dat DNA van Brech daar terecht is gekomen. Dan is er vanuit die onzekerheid maar één conclusie mogelijk; vrijspraak. "
Schijn tegen
Andere deskundigen spreken de hoop uit dat het recht mag zegevieren. Want Brech heeft toch wel erg de schijn tegen zich. Privé-detective John Vullers: "Hij is gevlucht naar het buitenland, kwam niet terug voor de uitvaart van zijn moeder, stond geen DNA af na diverse verzoeken. Als je dat allemaal optelt, dan zal dat uiteindelijk tegen hem gaan keren." Ook de ombudsman van De Limburger rekent op een veroordeling. Ombudsman Huub Evers: "Ik verwacht dat de rechtbank zal uitspreken dat de verdachte ook de dader is. En dat er dus voldoende bewijs ligt ondanks dat er geen antwoord komt op alle vragen die er nog zijn."
Duivels dilemma
De rechtbank in Maastricht heeft een lastige opdracht. Brech kan worden veroordeeld terwijl hij het misschien niet heeft gedaan. Maar het kan ook juist andersom zijn: Brech krijgt vrijspraak, maar hij is wel degelijk de dader. Hoogleraar strafrecht Lonneke Stevens: "Er zitten veel gaten in de film. Ik zie de plaatjes niet. Het wordt een moeilijke beslissing. Ik zou niet graag op de stoel van de strafrechters willen zitten. Ik benijd ze niet. "