Overslaan en naar de inhoud gaan

Jos Brech terug naar 'de hei' voor zaak Nicky Verstappen

Geplaatst opdinsdag 27 augustus 2019 - 6:00

Liefst 21 jaar na het overlijden van Nicky Verstappen keert Jos Brech (56) terug naar de Brunssummerheide. Een zogeheten schouw moet een beter beeld scheppen van wat er in 1998 is gebeurd met de destijds elfjarige jongen.

Brech wordt door justitie gezien als degene die dat verhaal kan vertellen. Hij wordt verdacht van het ombrengen, misbruiken en ontvoeren van Nicky.

Lees ook: Peter R. de Vries: 'Familie Verstappen is tevreden'

Belangrijke sporen
Tot dusver zijn er verschillende lijntjes gevonden die de verdachte uit Simpelveld aan de tragedie koppelen. Het belangrijkste bewijs lijkt dna, dat is aangetroffen op het lichaam en op kleding van de jongen. In totaal zijn er zeker 21 dna-sporen gevonden van Brech. Achttien van die sporen zaten op of in de onderbroek van Nicky. Daarnaast is de verdachte rondom de vermissing en de dood van het slachtoffer gezien op de Brunssummerheide.

Pedofiele stoornis
Meer hard bewijs dat Brech aan de zaak koppelt, lijkt er vooralsnog niet te zijn. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben weliswaar geconstateerd dat hij aan een pedofiele stoornis lijdt, maar dat betekent niet direct dat hij verantwoordelijk is voor de dood of zelfs het misbruiken van Nicky. De schouw zal vermoedelijk geen nieuw bewijs opleveren.

Beter beeld
Toch hecht justitie veel waarde aan de tocht over de Brunssummerheide. Een groep van zo'n 25 mensen zal verschillende plekken bezoeken, waaronder de plaats waar het lichaam van Nicky is gevonden en de kruising waar Brech destijds is aangesproken door een agent van de marechaussee. Dit alles moet betrokkenen een beter beeld van de zaak geven. De groep bestaat uit rechters, officieren van justitie, nabestaanden en uiteraard Brech en zijn advocaat.

De noodverordening geldt voor het hele 'blauwe gebied', het 'rode gebied' is met lint afgezet.
Foto: Politie Limburg

Rood lint
Voor deze schouw is de Brunssummerheide afgezet. Er geldt een noodverordening voor het gehele natuurgebied. Toch zijn er plekken waar mensen wel mogen komen. Wanneer agenten iemand daar wegsturen, is diegene echter wel verplicht het gebied te verlaten. Een specifieker gebied is maandagavond al afgezet met rood lint. Dat is verboden terrein voor iedereen die geen onderdeel is van de schouw. Mensen die het gebied toch betreden, worden aangehouden. Ook mediapartijen zijn niet welkom.

Lees ook: Deskundigen: 'Jos Brech lijdt aan pedofiele stoornis'

Geen reconstructie
Er is overigens geen sprake van een reconstructie, met als belangrijkste verschil dat er dinsdag geen zaken in scène worden gezet of op een andere manier worden nagespeeld. De schouw begint om 10:00 uur. Later op de dag gaan alle partijen naar de rechtbank in Maastricht, waar de stand van het onderzoek wordt besproken. Dat gebeurt waarschijnlijk om 14:30 uur.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen