Overslaan en naar de inhoud gaan

Jos Brech spreekt: 'Met stomheid geslagen na vinden Nicky'

Geplaatst opwoensdag 10 november 2021 - 11:03

Voor het eerst sinds zijn videoboodschap op 28 september 2020 heeft Jos Brech (59) uitgebreid verklaard over zijn rol in de zaak Nicky Verstappen. Dat deed hij woensdag bij de start van zijn proces in hoger beroep.

Brech bleef bij zijn verhaal dat de toen elfjarige Nicky al was overleden toen hij hem vond op de Brunssummerheide.

Lees ook: Medegevangene van Jos Brech: 'Knuffelpedo van de afdeling'

Op de grond
De vijftiger uit Simpelveld deed het verhaal dat hij woensdag vertelde al eerder. Dat deed hij via een videoboodschap tijdens zijn proces bij de rechtbank in Maastricht. Woensdag ging hij echter in op verschillende details. Brech ging bijvoorbeeld voor de rechters op de grond liggen, om te laten zien hoe Nicky zou hebben gelegen toen hij hem vond in augustus 1998.

Video L1

Specifieke kennis
Ook ging hij uitgebreid in op zijn kennis over de Brunssummerheide en meer specifiek de Heikop, waar Nicky destijds verbleef tijdens een jeugdkamp. "Dat gebied kende ik goed, ja. Op de Heikop werden vaker kampen en evenementen georganiseerd. Ik heb er zelf ook vaker geslapen." Het Hof wilde weten of Brech rondom de verdwijning van Nicky op 10 augustus ook op de Heikop is geweest.

"Nee, ik ben niet in het jeugdkamp geweest, niet bij de tent van Nicky geweest. Ik ben helemaal niet in dat gebied geweest."

ANP
Ouders Berthie (links) en Peetje (rechts) van Nicky Verstappen naast vertrouwenspersoon Royce de Vries.
Foto: ANP

Niet verwacht
Brech was op de bewuste dag naar eigen zeggen met de fiets op weg naar de Teverener Heide in Duitsland. "Ik koos voor een route door de natuur, dus via de Brunssummerheide. Onderweg stopte ik voor een plas. Iets trok mijn aandacht. Ik weet echt niet meer wat. Het was iets dat ik niet verwachtte. Als natuurmens vallen dingen die je niet verwacht het meeste op. Toen ben ik gaan kijken."

Heupen gepakt
Het bleek het lichaam van Nicky Verstappen. "Ik was met stomheid geslagen. Toen heb ik de kleding aangeraakt, die kleding een beetje rechtgetrokken, wat blaadjes weggehaald. En daarna heb ik hem bij de heupen gepakt en hem omgedraaid. Ik controleerde zijn vitale functies", zei Brech snikkend. Na een korte pauze: "Hij was koud. Dood. En toen kwam de angst, want ik had een verleden."

Hij doelt op zijn zedenverleden; Brech kwam in de jaren tachtig in aanraking met justitie na het aanranden van minderjarige jongens. "Een politieambtenaar heeft ooit tegen me gezegd: wat er ook gebeurt met een kind, we weten je te vinden. Dat maakte me angstig."

Lees ook: Rechtbank veroordeelt Jos Brech tot celstraf van 12,5 jaar

Niet gevonden
"Ik weet nog dat ik erover hoorde op het nieuws. De woorden die bleven hangen, waren: hij is nog steeds niet gevonden. Ik heb me teruggetrokken op mijn kamer, heb helemaal niks gedaan. Op een gegeven moment heb ik besloten: je moet iets, probeer het weer een beetje op orde te brengen hierboven", zei hij, wijzend op zijn hoofd.

Nooit alleen
Naar eigen zeggen wilde Brech na enig intern beraad alsnog naar de politie stappen. "Ik wilde vertellen waar ik Nicky had gevonden." Hij fietste naar de Brunssummerheide. "Op de plek waar ik hem gevonden had, brandde fel licht. Ik concludeerde dat ze hem gevonden hadden. Daarom heb ik me uiteindelijk niet meer gemeld. Mijn grootste fout. Daarom zit ik nu hier."

Brech toonde zich bovendien erg bewust van zijn pedofiele stoornis. Hij ging na de dood van Nicky nog veel met kinderen om, bijvoorbeeld via jeugd- en scoutingwerk. "Maar ik richtte situaties altijd zo in dat ik nooit alleen was met een kind." Daarnaast erkende de vijftiger dat hij kinderporno op zijn computer had staan. "Ik heb het overigens ook weer gewist. Het voelde niet goed."

Vader spreekt
Woensdag zal ook de vader van Nicky Verstappen het woord nemen. Hij maakt gebruik van zijn spreekrecht. Het is voor het eerst dat vader Peetje spreekt tijdens het proces. Toen de zaak nog speelde in de rechtbank van Maastricht, namen moeder Berthie en zus Femke het woord.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen