Overslaan en naar de inhoud gaan

Jos Brech komt naar Nederland: vragen en antwoorden

Geplaatst opdonderdag 6 september 2018 - 6:00

De man naar wie twintig jaar gezocht is in de zaak Nicky Verstappen komt donderdag aan in Nederland. Wat staat de hoofdverdachte te wachten als hij aan komt? Zeven vragen en antwoorden.

Hoe komt Jos Brech in Nederland aan?
Met een vliegtuig uit Barcelona. Hij krijgt een speciale vlucht en zal dus niet in een charter zitten vol met toeristen. Hij vliegt onder begeleiding van mensen van Interpol, waarschijnlijk zal hij geboeid zijn. Waar het toestel precies landt is nog niet bekend. Afhankelijk van het vluchtgevaar zijn er verdere beperkingen voor hem. In Nederland wordt hij meteen aangehouden en door mensen van justitie naar een gevangenis of politiebureau gebracht.

Lees ook: 'Jos Brech donderdag uitgeleverd aan Nederland'

Waar komt hij terecht?
Meestal komt een verdachte in een huis van bewaring terecht. Dat is een cellencomplex waar alleen mensen zitten die in afwachting zijn van een rechtszaak maar nog geen straf hebben gekregen. De verwachting is dat hij in isolement gaat en dus wordt afgezonderd van andere gedetineerden. In sommige gevangenissen zijn speciale afdelingen voor verdachten van zedendelicten.

Met wie mag de verdachte contact hebben?
Jos Brech gaat zeer waarschijnlijk in beperkingen. Dat houdt in dat hij geen contact heeft met mede-gedetineerden. Ook mag hij geen krant lezen, tv kijken of internetten. Zijn familie is niet welkom. Alleen met zijn advocaat mag hij praten, maar die heeft weer een zwijgplicht. Dat wil zeggen dat de raadsman ook naar de media toe geen enkele uitspraak mag doen.

Lees ook: Advocaten in de rij voor verdediging Brech

Gaat Jos Brech een verklaring afleggen?
Dat is de grote vraag die iedereen zich stelt. Dat weten we niet. Hij zit ruim anderhalve week vast en komt dus nu naar Nederland. Jos Brech heeft meegewerkt aan een versnelde procedure voor de uitlevering. Als hij had tegengewerkt dan had dat enkele maanden kunnen duren. We weten niet of die bereidheid om snel uitgeleverd te worden nu ook betekent dat hij spoedig de waarheid gaat vertellen.

Foto: YouTube

Hoe gaan rechercheurs deze verdachte verhoren?
Het verhoor wordt zorgvuldig voorbereid en er wordt een verhoorplan gemaakt. Het is gebruikelijk dat twee rechercheurs het verhoor doen en gezien de gevoeligheid van de zaak, zal het verhoor worden opgenomen. Volgens deskundigen beginnen politieverhoren eerst met het vormen van een beeld van de verdachte: wat voor persoon is hij en is hij bereid om te praten. Het is tactisch onverstandig om de verdachte meteen te confronteren met de meest prangende vraag: wat is er gebeurd met Nicky Verstappen?

Ook werkt een vriendelijker verhoor beter dan een agressief verhoor. Ondanks dat rechercheurs al jaren aan de zaak werken en nu de verdachte in de ogen kijken die ze al die tijd al zochten, moeten ze hun emoties beheersen. Het gaat erom dat de waarheid zorgvuldig boven tafel komt. Een bekentenis die onder druk is afgelegd, kan uiteindelijk sneuvelen in de rechtbank.

Lees meer: Brech biechtte in verhoor betrokkenheid bij zedendelict op

Wat zijn zijn rechten?
Die zijn gelijk aan de rechten van alle verdachten in een zedenzaak of een moordzaak. Hij wordt verhoord, is niet verplicht om te antwoorden en krijgt hulp van een advocaat. De raadsman kan ook het verzoek doen om bepaalde getuigen of deskundigen te horen in deze zaak.

Wanneer begint de strafzaak?
Dat kan nog vele maanden duren. Over ruim drie maanden is er een eerste niet inhoudelijke behandeling van de zaak, een zogenoemde pro forma zitting. In de tussentijd zal de rechtbank toetsen of de verdachte vast blijft zitten en wat er aan onderzoek gedaan moet worden. Dat gebeurt allemaal achter gesloten deuren. Bij een pro forma zitting wordt Brech voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank verwacht. Een echte inhoudelijke behandeling kan nog lang op zich laten wachten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen