Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Jos Brech komt naar Nederland: vragen en antwoorden

Geplaatst opdonderdag 6 september 2018 - 6:00

De man naar wie twintig jaar gezocht is in de zaak Nicky Verstappen komt donderdag aan in Nederland. Wat staat de hoofdverdachte te wachten als hij aan komt? Zeven vragen en antwoorden.

Hoe komt Jos Brech in Nederland aan?
Met een vliegtuig uit Barcelona. Hij krijgt een speciale vlucht en zal dus niet in een charter zitten vol met toeristen. Hij vliegt onder begeleiding van mensen van Interpol, waarschijnlijk zal hij geboeid zijn. Waar het toestel precies landt is nog niet bekend. Afhankelijk van het vluchtgevaar zijn er verdere beperkingen voor hem. In Nederland wordt hij meteen aangehouden en door mensen van justitie naar een gevangenis of politiebureau gebracht.

Lees ook: 'Jos Brech donderdag uitgeleverd aan Nederland'

Waar komt hij terecht?
Meestal komt een verdachte in een huis van bewaring terecht. Dat is een cellencomplex waar alleen mensen zitten die in afwachting zijn van een rechtszaak maar nog geen straf hebben gekregen. De verwachting is dat hij in isolement gaat en dus wordt afgezonderd van andere gedetineerden. In sommige gevangenissen zijn speciale afdelingen voor verdachten van zedendelicten.

Met wie mag de verdachte contact hebben?
Jos Brech gaat zeer waarschijnlijk in beperkingen. Dat houdt in dat hij geen contact heeft met mede-gedetineerden. Ook mag hij geen krant lezen, tv kijken of internetten. Zijn familie is niet welkom. Alleen met zijn advocaat mag hij praten, maar die heeft weer een zwijgplicht. Dat wil zeggen dat de raadsman ook naar de media toe geen enkele uitspraak mag doen.

Lees ook: Advocaten in de rij voor verdediging Brech

Gaat Jos Brech een verklaring afleggen?
Dat is de grote vraag die iedereen zich stelt. Dat weten we niet. Hij zit ruim anderhalve week vast en komt dus nu naar Nederland. Jos Brech heeft meegewerkt aan een versnelde procedure voor de uitlevering. Als hij had tegengewerkt dan had dat enkele maanden kunnen duren. We weten niet of die bereidheid om snel uitgeleverd te worden nu ook betekent dat hij spoedig de waarheid gaat vertellen.

Foto: YouTube

Hoe gaan rechercheurs deze verdachte verhoren?
Het verhoor wordt zorgvuldig voorbereid en er wordt een verhoorplan gemaakt. Het is gebruikelijk dat twee rechercheurs het verhoor doen en gezien de gevoeligheid van de zaak, zal het verhoor worden opgenomen. Volgens deskundigen beginnen politieverhoren eerst met het vormen van een beeld van de verdachte: wat voor persoon is hij en is hij bereid om te praten. Het is tactisch onverstandig om de verdachte meteen te confronteren met de meest prangende vraag: wat is er gebeurd met Nicky Verstappen?

Ook werkt een vriendelijker verhoor beter dan een agressief verhoor. Ondanks dat rechercheurs al jaren aan de zaak werken en nu de verdachte in de ogen kijken die ze al die tijd al zochten, moeten ze hun emoties beheersen. Het gaat erom dat de waarheid zorgvuldig boven tafel komt. Een bekentenis die onder druk is afgelegd, kan uiteindelijk sneuvelen in de rechtbank.

Lees meer: Brech biechtte in verhoor betrokkenheid bij zedendelict op

Wat zijn zijn rechten?
Die zijn gelijk aan de rechten van alle verdachten in een zedenzaak of een moordzaak. Hij wordt verhoord, is niet verplicht om te antwoorden en krijgt hulp van een advocaat. De raadsman kan ook het verzoek doen om bepaalde getuigen of deskundigen te horen in deze zaak.

Wanneer begint de strafzaak?
Dat kan nog vele maanden duren. Over ruim drie maanden is er een eerste niet inhoudelijke behandeling van de zaak, een zogenoemde pro forma zitting. In de tussentijd zal de rechtbank toetsen of de verdachte vast blijft zitten en wat er aan onderzoek gedaan moet worden. Dat gebeurt allemaal achter gesloten deuren. Bij een pro forma zitting wordt Brech voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank verwacht. Een echte inhoudelijke behandeling kan nog lang op zich laten wachten.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen