Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Jos Brech komt naar Nederland: vragen en antwoorden

Geplaatst opdonderdag 6 september 2018 - 6:00

De man naar wie twintig jaar gezocht is in de zaak Nicky Verstappen komt donderdag aan in Nederland. Wat staat de hoofdverdachte te wachten als hij aan komt? Zeven vragen en antwoorden.

Hoe komt Jos Brech in Nederland aan?
Met een vliegtuig uit Barcelona. Hij krijgt een speciale vlucht en zal dus niet in een charter zitten vol met toeristen. Hij vliegt onder begeleiding van mensen van Interpol, waarschijnlijk zal hij geboeid zijn. Waar het toestel precies landt is nog niet bekend. Afhankelijk van het vluchtgevaar zijn er verdere beperkingen voor hem. In Nederland wordt hij meteen aangehouden en door mensen van justitie naar een gevangenis of politiebureau gebracht.

Lees ook: 'Jos Brech donderdag uitgeleverd aan Nederland'

Waar komt hij terecht?
Meestal komt een verdachte in een huis van bewaring terecht. Dat is een cellencomplex waar alleen mensen zitten die in afwachting zijn van een rechtszaak maar nog geen straf hebben gekregen. De verwachting is dat hij in isolement gaat en dus wordt afgezonderd van andere gedetineerden. In sommige gevangenissen zijn speciale afdelingen voor verdachten van zedendelicten.

Met wie mag de verdachte contact hebben?
Jos Brech gaat zeer waarschijnlijk in beperkingen. Dat houdt in dat hij geen contact heeft met mede-gedetineerden. Ook mag hij geen krant lezen, tv kijken of internetten. Zijn familie is niet welkom. Alleen met zijn advocaat mag hij praten, maar die heeft weer een zwijgplicht. Dat wil zeggen dat de raadsman ook naar de media toe geen enkele uitspraak mag doen.

Lees ook: Advocaten in de rij voor verdediging Brech

Gaat Jos Brech een verklaring afleggen?
Dat is de grote vraag die iedereen zich stelt. Dat weten we niet. Hij zit ruim anderhalve week vast en komt dus nu naar Nederland. Jos Brech heeft meegewerkt aan een versnelde procedure voor de uitlevering. Als hij had tegengewerkt dan had dat enkele maanden kunnen duren. We weten niet of die bereidheid om snel uitgeleverd te worden nu ook betekent dat hij spoedig de waarheid gaat vertellen.

Foto: YouTube

Hoe gaan rechercheurs deze verdachte verhoren?
Het verhoor wordt zorgvuldig voorbereid en er wordt een verhoorplan gemaakt. Het is gebruikelijk dat twee rechercheurs het verhoor doen en gezien de gevoeligheid van de zaak, zal het verhoor worden opgenomen. Volgens deskundigen beginnen politieverhoren eerst met het vormen van een beeld van de verdachte: wat voor persoon is hij en is hij bereid om te praten. Het is tactisch onverstandig om de verdachte meteen te confronteren met de meest prangende vraag: wat is er gebeurd met Nicky Verstappen?

Ook werkt een vriendelijker verhoor beter dan een agressief verhoor. Ondanks dat rechercheurs al jaren aan de zaak werken en nu de verdachte in de ogen kijken die ze al die tijd al zochten, moeten ze hun emoties beheersen. Het gaat erom dat de waarheid zorgvuldig boven tafel komt. Een bekentenis die onder druk is afgelegd, kan uiteindelijk sneuvelen in de rechtbank.

Lees meer: Brech biechtte in verhoor betrokkenheid bij zedendelict op

Wat zijn zijn rechten?
Die zijn gelijk aan de rechten van alle verdachten in een zedenzaak of een moordzaak. Hij wordt verhoord, is niet verplicht om te antwoorden en krijgt hulp van een advocaat. De raadsman kan ook het verzoek doen om bepaalde getuigen of deskundigen te horen in deze zaak.

Wanneer begint de strafzaak?
Dat kan nog vele maanden duren. Over ruim drie maanden is er een eerste niet inhoudelijke behandeling van de zaak, een zogenoemde pro forma zitting. In de tussentijd zal de rechtbank toetsen of de verdachte vast blijft zitten en wat er aan onderzoek gedaan moet worden. Dat gebeurt allemaal achter gesloten deuren. Bij een pro forma zitting wordt Brech voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank verwacht. Een echte inhoudelijke behandeling kan nog lang op zich laten wachten.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen