Overslaan en naar de inhoud gaan

Joodse Limburgse huizen beschreven in boekenreeks

Geplaatst opvrijdag 16 april 2021 - 16:57

Joodse huizen in Maastricht en Roermond en hun inwoners worden beschreven in het nieuwe deel uit de boekenserie Joodse Huizen.

Verschillende auteurs beschrijven in de reeks het leven van Joodse gezinnen en de plekken waar ze woonden vóór de Tweede Wereldoorlog.

Geslachte kip
Esher Shaya dook in het verleden van het pand Capucijnengang 2 in Maastricht. Dit huis maakte deel uit van de synagoge van de stad. Hier woonde koster en slachter Isaac de Liver. Elke vrijdag slachtte hij kippen volgens de joodse religieuze wetten. Kleinzoon Mattie Tugendhaft vertelt hoe zo’n kip na de rituele snee in de dakgoot van de buren vloog omdat het leven nog niet helemaal uit het dier was.

Synagoge
Het huis en de synagoge aan de Capucijnengang waren onderling verbonden. Tugendhaft speelde in de synagoge als hij bij zijn grootouders op bezoek was. Zijn vooroorlogse tijd in Maastricht herinnert hij zich als een mooie periode: "Ik herinner me dat we voor de oorlog bij mijn grootouders op bezoek gingen, ik herinner me nog carnavals in Maastricht, dat je in een matrozenpakje in de sneeuw stond, De Grote Staat als de grote carnavalsoptocht voorbij kwam. Dus we hadden een goed leven in Maastricht."

Vooroorlogs
Mattie Tugendhaft en zijn zus Trinette overleefden de oorlog, evenals zijn grootouders. Maar in de boekenreeks Joodse huizen staat de vervolging en moord op de joodse burgers bewust niet centraal. De bedoeling is daarentegen om een beeld te schetsen van het joodse leven vóór de Tweede Wereldoorlog. Auteur Esther Shaya: "Het is heel belangrijk voor ons dat we de vooroorlogse joodse gemeenschap herdenken door verhalen te vertellen over hun leven."

Oud Roermondenaar Pieter-Bas van Wiechen haalde het verleden van Neerstraat 4 en 45 naar boven. In deze huizen woonde in de 19 en 20e eeuw de handels- en winkeliersfamilie Goudsmit.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen