Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongvolwassenen vaker mishandeld: 'Wordt zelden herkend'

Geplaatst opdonderdag 19 november 2020 - 18:44

De app Care-Free voor hulp bij kindermishandeling, is tijdens de eerste coronagolf meer gedownload dan in voorgaande jaren. De mishandeling van jongvolwassenen blijft vaak onzichtbaar.

Dat blijkt tijdens de Week van de Kindermishandeling. Die duurt van 16 tot en met 22 november. De app is drie jaar geleden ontwikkeld door Naomy Rojnik uit Sittard. Zij was als kind zelf slachtoffer en probeert met de app jonge lotgenoten te helpen.

3000 downloads
Inmiddels is deze 3000 keer gedownload. "Het liefst heb ik dat de app niet nodig is, maar dat is niet reëel. Ik ben blij dat op deze manier veel kinderen kunnen worden geholpen."

Jongvolwassenen
Bij huiselijk geweld zijn meestal kinderen of bejaarden het slachtoffer. Dat ook jongeren van 18-26 jaar de dupe zijn, is minder bekend. Er moet meer aandacht voor mishandeling bij jongvolwassenen komen, zegt psycholoog en bijzonder hoogleraar Xavier Moonen donderdag in het programma L1mburg Centraal.

Coronapandemie
Het lijkt er volgens Moonen op dat in die categorie meer mishandeling plaatsvindt tijdens de coronapandemie. "Al zijn de onderzoeken ernaar nog broos", houdt hij een slag om de arm.

Patroon
De mishandeling van jongvolwassenen is volgens de deskundige een patroon dat langere tijd in een gezinssituatie plaatsvindt. "Vaak denken we dat het in de kindertijd is opgelost, maar dat is lang niet altijd het geval." Hij legt uit dat mensen weliswaar verder gaan in het leven, maar dat de problemen rondom de mishandeling niet herkend zijn. "Soms komt de studentenpsycholoog erachter", weet Moonen.

Actie
Omdat er dus niet veel over gesproken wordt, is het moeilijk om aan te geven over hoeveel jongvolwassenen het in Limburg gaat. Zuyd Hogeschool, de gemeente Heerlen en de organisatie Limburg tegen Kindermishandeling hebben de handen nu ineen geslagen en ondernemen actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen