Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongvolwassenen vaker mishandeld: 'Wordt zelden herkend'

Geplaatst opdonderdag 19 november 2020 - 18:44

De app Care-Free voor hulp bij kindermishandeling, is tijdens de eerste coronagolf meer gedownload dan in voorgaande jaren. De mishandeling van jongvolwassenen blijft vaak onzichtbaar.

Dat blijkt tijdens de Week van de Kindermishandeling. Die duurt van 16 tot en met 22 november. De app is drie jaar geleden ontwikkeld door Naomy Rojnik uit Sittard. Zij was als kind zelf slachtoffer en probeert met de app jonge lotgenoten te helpen.

3000 downloads
Inmiddels is deze 3000 keer gedownload. "Het liefst heb ik dat de app niet nodig is, maar dat is niet reëel. Ik ben blij dat op deze manier veel kinderen kunnen worden geholpen."

Jongvolwassenen
Bij huiselijk geweld zijn meestal kinderen of bejaarden het slachtoffer. Dat ook jongeren van 18-26 jaar de dupe zijn, is minder bekend. Er moet meer aandacht voor mishandeling bij jongvolwassenen komen, zegt psycholoog en bijzonder hoogleraar Xavier Moonen donderdag in het programma L1mburg Centraal.

Coronapandemie
Het lijkt er volgens Moonen op dat in die categorie meer mishandeling plaatsvindt tijdens de coronapandemie. "Al zijn de onderzoeken ernaar nog broos", houdt hij een slag om de arm.

Patroon
De mishandeling van jongvolwassenen is volgens de deskundige een patroon dat langere tijd in een gezinssituatie plaatsvindt. "Vaak denken we dat het in de kindertijd is opgelost, maar dat is lang niet altijd het geval." Hij legt uit dat mensen weliswaar verder gaan in het leven, maar dat de problemen rondom de mishandeling niet herkend zijn. "Soms komt de studentenpsycholoog erachter", weet Moonen.

Actie
Omdat er dus niet veel over gesproken wordt, is het moeilijk om aan te geven over hoeveel jongvolwassenen het in Limburg gaat. Zuyd Hogeschool, de gemeente Heerlen en de organisatie Limburg tegen Kindermishandeling hebben de handen nu ineen geslagen en ondernemen actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen