Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongerenwerker verdacht van organiseren 'fightclub'

Geplaatst opvrijdag 12 november 2021 - 6:00

Een jongerenwerker van welzijnsorganisatie Trajekt wordt ervan verdacht eigen cliënten te hebben aangezet tot geweld. Deze Sjef Z. (43) zou in Maastricht gevechten tussen kwetsbare jongeren hebben georganiseerd en deze hebben gefilmd.

Dat blijkt uit informatie van L1. Justitie bevestigt de arrestatie van een 43-jarige jongerenwerker van Trajekt.

Gescript geweld
Verschillende betrokkenen verklaren dat de jongerenwerker jeugd met elkaar liet vechten en dat vastlegde op beeld. De jongeren werden naar eigen zeggen geïnstrueerd over hun rol en wat ze moesten doen. Soms speelden ze slachtoffer en moesten ze zich laten mishandelen, een volgende keer mochten ze agressor spelen. Het gebruikte geweld zou echter niet gespeeld zijn.

Oonder Drök
Dat alles zou moeten leiden tot een film, die qua concept doet denken aan de Amerikaanse kaskraker Fight Club. Het idee dat Trajekt aan een filmproductie zou werken, klonk betrokken jongeren niet eens zo gek in de oren; eerder maakte de welzijnsorganisatie diverse films onder de naam Oonder Drök. Ook daar was jongerenwerker Sjef bij betrokken.

Jongeren verdacht
De veertiger is op 6 oktober aangehouden in zijn eigen woning en zit sindsdien vast. Onlangs besloot de raadkamer, een combinatie van drie rechters, zijn voorarrest met drie maanden te verlengen. Tegen verschillende jongeren loopt een apart onderzoek; zij worden verdacht van mishandeling.

Op dat laatste wil de justitiewoordvoerster 'in dit stadium van het onderzoek' niet ingaan. Ze wil vooralsnog ook niet ingaan op de aanwezigheid van beeldmateriaal. De woordvoerster bevestigt wel dat jongeren van Trajekt betrokken waren bij de vermeende strafbare feiten.

Geen aangifte
Ward Vijgen, directeur van Trajekt, laat weten dat er vanuit zijn organisatie geen aangifte is gedaan tegen Sjef. "Daar zien we nu geen aanleiding toe, want er loopt al een onderzoek." Op het verhaal over de vermeende fight club wil hij niet specifiek ingaan. "We horen allerlei uiteenlopende verhalen van jeugd en ouders. Voor nu is ons standpunt dat we het onderzoek afwachten."

Luisterend oor
In de tussentijd zegt Vijgen een luisterend oor te willen bieden aan iedereen die dat nodig heeft. "Dat we zijn geschrokken is evident. Maar er ligt nog geen veroordeling. We kijken naar wat er straks op tafel ligt. Dat kan variëren van onschuld tot iets anders. Voorlopig nemen we dan ook geen beslissing over bijvoorbeeld een schorsing of andere maatregelen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen