Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongerenwerker verdacht van organiseren 'fightclub'

Geplaatst opvrijdag 12 november 2021 - 6:00

Een jongerenwerker van welzijnsorganisatie Trajekt wordt ervan verdacht eigen cliënten te hebben aangezet tot geweld. Deze Sjef Z. (43) zou in Maastricht gevechten tussen kwetsbare jongeren hebben georganiseerd en deze hebben gefilmd.

Dat blijkt uit informatie van L1. Justitie bevestigt de arrestatie van een 43-jarige jongerenwerker van Trajekt.

Gescript geweld
Verschillende betrokkenen verklaren dat de jongerenwerker jeugd met elkaar liet vechten en dat vastlegde op beeld. De jongeren werden naar eigen zeggen geïnstrueerd over hun rol en wat ze moesten doen. Soms speelden ze slachtoffer en moesten ze zich laten mishandelen, een volgende keer mochten ze agressor spelen. Het gebruikte geweld zou echter niet gespeeld zijn.

Oonder Drök
Dat alles zou moeten leiden tot een film, die qua concept doet denken aan de Amerikaanse kaskraker Fight Club. Het idee dat Trajekt aan een filmproductie zou werken, klonk betrokken jongeren niet eens zo gek in de oren; eerder maakte de welzijnsorganisatie diverse films onder de naam Oonder Drök. Ook daar was jongerenwerker Sjef bij betrokken.

Jongeren verdacht
De veertiger is op 6 oktober aangehouden in zijn eigen woning en zit sindsdien vast. Onlangs besloot de raadkamer, een combinatie van drie rechters, zijn voorarrest met drie maanden te verlengen. Tegen verschillende jongeren loopt een apart onderzoek; zij worden verdacht van mishandeling.

Op dat laatste wil de justitiewoordvoerster 'in dit stadium van het onderzoek' niet ingaan. Ze wil vooralsnog ook niet ingaan op de aanwezigheid van beeldmateriaal. De woordvoerster bevestigt wel dat jongeren van Trajekt betrokken waren bij de vermeende strafbare feiten.

Geen aangifte
Ward Vijgen, directeur van Trajekt, laat weten dat er vanuit zijn organisatie geen aangifte is gedaan tegen Sjef. "Daar zien we nu geen aanleiding toe, want er loopt al een onderzoek." Op het verhaal over de vermeende fight club wil hij niet specifiek ingaan. "We horen allerlei uiteenlopende verhalen van jeugd en ouders. Voor nu is ons standpunt dat we het onderzoek afwachten."

Luisterend oor
In de tussentijd zegt Vijgen een luisterend oor te willen bieden aan iedereen die dat nodig heeft. "Dat we zijn geschrokken is evident. Maar er ligt nog geen veroordeling. We kijken naar wat er straks op tafel ligt. Dat kan variëren van onschuld tot iets anders. Voorlopig nemen we dan ook geen beslissing over bijvoorbeeld een schorsing of andere maatregelen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen