Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongerenwerker liet jeugd elkaar 'therapeutisch' mishandelen

Geplaatst opwoensdag 19 januari 2022 - 15:40

De Maastrichtse jongerenwerker Sjef Z. (43) heeft toegegeven dat hij zijn cliënten met elkaar liet vechten en daar videobeelden van maakte. Dat deed hij naar eigen zeggen in het kader van therapeutische sessies.

Sjef heeft woensdag spijt betuigd tijdens de eerste rechtszitting in zijn zaak.

Lees ook: Jongerenwerker verdacht van organiseren 'fightclub'

Therapeutisch knokken
De Maastrichtse veertiger is op 6 oktober 2021 gearresteerd op verdenking van meerdere pogingen tot zware mishandeling en twee gevallen van dwang. Alle verdenkingen zien op zijn werk als jongerenwerker bij welzijnsorganisatie Trajekt en de manier waarop hij dat werk invulde. Sjef geloofde naar eigen zeggen dat onderlinge gevechten tussen zijn cliënten therapeutisch konden werken.

Als een cliënt onzeker was, betaalde Sjef bijvoorbeeld een ander om zich in elkaar te laten slaan. Dat moest het zelfvertrouwen van de onzekere cliënt goed doen. Het geweld werd ook gefilmd.

Jarenlang geweld
Het geweld heeft volgens betrokkenen jarenlang plaatsgevonden en kwam aan het licht toen één van de jongeren vorig jaar naar de politie stapte. Daarna zijn meer jongeren gehoord door de politie en uiteindelijk werd Sjef aangehouden in zijn eigen woning. Werkgever Trajekt en voetbalclub Geusselt Sport, waar hij in het bestuur zat, hebben inmiddels afscheid van hem genomen.

Hoofdkantoor welzijnsorganisatie Trajekt
De bestuurslocatie van welzijnsorganisatie Trajekt in de Maastrichtse wijk Mariaberg.
Foto: Google

Afwijkende ideeën
Zijn advocaat Hans Ruijsink vroeg de rechter woensdag om het voorarrest van Sjef te schorsen. "Dit is een bijzondere zaak. Cliënt had afwijkende ideeën over zijn werk, maar goede bedoelingen. En hij boekte ook resultaat. Een van die jongens verklaart dat hij onzeker was en gepest werd, maar dat hij 'stoer' werd door wat Sjef hem leerde."

Vreselijke dingen
De aanklager verzette zich tegen een eventuele vrijlating van de Maastrichtenaar. "Soms doe je met goede bedoelingen de meest vreselijke dingen. Verdachte heeft misbruik gemaakt van kwetsbare jongeren." De rechter ging daar in mee en verlengde het voorarrest van de veertiger.

Zelf nam Sjef ook het woord tijdens zijn eerste zitting. "Wat ik gedaan heb, gaat alle pedagogische kaders te buiten. Ik ben er ziek van en heb zielsveel spijt. Niet alles wat er is gezegd, is waar. Maar ik heb jongeren aangezet tot geweld en dat was niet juist."

Jongeren verdacht
Justitie heeft naast Sjef verschillende jongeren als verdachte gehoord. Zij worden verdacht van mishandeling, omdat ze in het kader van de zogeheten therapeutische sessies andere cliënten van Trajekt in elkaar sloegen. De aanklaagster heeft nog geen beslissing genomen over het wel of niet vervolgen van deze verdachten.

Video L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen