Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongeren weten nog niet wat ze moeten stemmen

Geplaatst opwoensdag 22 februari 2017 - 18:03

Jongeren hebben nog geen idee wat ze moeten gaan stemmen. Dat bleek woensdag op het Trevianum College in Sittard waar politici met elkaar in debat gingen.

Met nog een kleine maand te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen hebben de meesten zich nog nauwelijks verdiept in de verkiezingsthema's. Politiek leeft totaal niet onder de doelgroep. Uit CBS-onderzoek blijkt dat ongeveer 65 procent niet warm wordt van de politiek.

Stellingen
In totaal werden er zeven stellingen in krap een uur doorheen gejaagd. Thema's
variërend van vluchtelingen en het milieu tot stellingen speciaal voor jongeren, zoals de maatschappelijke dienstplicht. De leerlingen luisteren in het begin aandachtig maar voor sommigen is een uur politiek toch echt te lang.

Drugs en alcohol
De jongeren bij de les houden blijft moeilijk maar de politici doen hun best. "Door de stellingen te kiezen die met jongeren te maken hebben, houden we het interessant voor jongeren", zegt Rens Raemakers, kandidaat kamerlid voor D66. "Drugs, alcohol en het leenstelsel zijn goede voorbeelden."

Napraten
"Zo'n debat werkt goed en sommige onderwerpen zijn voor jongeren interessanter. Ze zijn niet geïnteresseerd in pensioenen, maar bijvoorbeeld wel in OV-jaarkaarten." Na afloop druipen de meeste leerlingen snel af maar de geïnteresseerden blijven nog even hangen om met de politici na te praten.

"We kunnen nu met de politici praten en dat geeft een totaal ander beeld dan wat je normaal op televisie ziet", zegt een van de leerlingen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Minister te gast bij verkiezingsdebat Trevianum
ANP
PVV-stemmer: 'Wilders trok te hard van leer'
Trucker maakt foutje en ramt onderkant school
Leerlingen Trevianum Sittard stoppen wens in tijdcapsule
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen