Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongeren weten nog niet wat ze moeten stemmen

Geplaatst opwoensdag 22 februari 2017 - 18:03

Jongeren hebben nog geen idee wat ze moeten gaan stemmen. Dat bleek woensdag op het Trevianum College in Sittard waar politici met elkaar in debat gingen.

Met nog een kleine maand te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen hebben de meesten zich nog nauwelijks verdiept in de verkiezingsthema's. Politiek leeft totaal niet onder de doelgroep. Uit CBS-onderzoek blijkt dat ongeveer 65 procent niet warm wordt van de politiek.

Stellingen
In totaal werden er zeven stellingen in krap een uur doorheen gejaagd. Thema's
variërend van vluchtelingen en het milieu tot stellingen speciaal voor jongeren, zoals de maatschappelijke dienstplicht. De leerlingen luisteren in het begin aandachtig maar voor sommigen is een uur politiek toch echt te lang.

Drugs en alcohol
De jongeren bij de les houden blijft moeilijk maar de politici doen hun best. "Door de stellingen te kiezen die met jongeren te maken hebben, houden we het interessant voor jongeren", zegt Rens Raemakers, kandidaat kamerlid voor D66. "Drugs, alcohol en het leenstelsel zijn goede voorbeelden."

Napraten
"Zo'n debat werkt goed en sommige onderwerpen zijn voor jongeren interessanter. Ze zijn niet geïnteresseerd in pensioenen, maar bijvoorbeeld wel in OV-jaarkaarten." Na afloop druipen de meeste leerlingen snel af maar de geïnteresseerden blijven nog even hangen om met de politici na te praten.

"We kunnen nu met de politici praten en dat geeft een totaal ander beeld dan wat je normaal op televisie ziet", zegt een van de leerlingen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Minister te gast bij verkiezingsdebat Trevianum
ANP
PVV-stemmer: 'Wilders trok te hard van leer'
Trucker maakt foutje en ramt onderkant school
Leerlingen Trevianum Sittard stoppen wens in tijdcapsule
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen