Overslaan en naar de inhoud gaan

'Jongeren verliezen soms duizenden euro's met cryptomunten'

Geplaatst opzaterdag 22 januari 2022 - 7:00

Het gemak waarmee jongeren beleggen in cryptomunten baart jeugdwerkers steeds meer zorgen.

"Ik ken jongens die hebben duizenden euro's verloren. We moeten ze echt waarschuwen voor de risico's", zegt jongerenwerker Martin Šarov uit Geleen. "Ze ruiken snel geld, maar sommigen komen flink in de problemen."

Beleggen
Inmiddels kiest 42 procent van de jongeren ervoor om hun spaargeld te beleggen, bleek onlangs uit onderzoek van de Rabobank en het Nibud. De meesten doen dat nog met traditionele beleggingen in aandelen en opties. Maar 27 procent kiest voor zogenaamde cryptomunten, met als bekendste voorbeelden de bitcoin en ethereum.

"We zien het razendsnel toenemen onder de jongeren hier in de wijk", vertelt Šarov die onder meer in de Geleens wijk Lindenheuvel werkt. "Het is heel toegankelijk: je installeert een app en je kunt vrij snel aan de slag. Ik schat dat hier in de wijk de helft van de jongeren ermee bezig is."

10.000 euro spaargeld
Een van die jongeren wil zijn verhaal vertellen, maar dan wel volstrekt anoniem. "Ik bezorgde eten op de brommer en had zo'n 10.000 euro bij elkaar gespaard. Ik wilde het gewoon sparen, maar vrienden vertelden me over crypto's. Dat je er snel veel mee kunt verdienen", aldus Robert*.

Zo ziet Šarov het vaak gaan. "Ze maken elkaar een beetje gek. Ze ruiken snel geld en je bent misschien een beetje dom als je het niet zou doen. Bovendien wie wil nou niet snel veel geld verdienen?"

'Ik was alles kwijt'
Robert stapte ook in de crypto's. "Eerst rustig aan, 1000, 2000 euro. Dat ging goed. En al snel had ik al mijn spaargeld erin zitten. En die 10.000 euro, werd 20.000 euro, 40.000 euro en zelfs 60.000 euro. Maar toen kwam de crash, 50 procent er af, terug naar 30.000 euro. Ik stond nog steeds op winst, maar pakte die niet. Je bent gretig en wilt terug naar die 60.000. Ik ging lenen en uiteindelijk ging het mis en was ik alles kwijt."

Voor Robert bleef het daarbij, maar Šarov ziet ook ernstigere gevolgen. "Jongens worden depressief, krijgen problemen thuis of gaan zelfs van school af bijvoorbeeld. De gevolgen kunnen echt desastreus zijn."

'Weet wat je doet'
Om jongeren enigszins bewust te maken van de risico's geeft Šarov, soms samen met iemand van de Kredietbank Limburg, voorlichtingsavonden in het wijkcentrum. "We zeggen niet: je moet niet beleggen in crypto's, dat zou alleen maar een verkeerd effect kunnen hebben. We zeggen: als je het doet, weet waar je mee bezig bent. We leggen dus uit hoe het werkt. En hoe jij als kleine belegger bijvoorbeeld speelbal kunt worden van grote beleggers. Waarbij de grote jongens de winst pakken en jij met het verlies zit."

Weer actief
Robert is ondanks zijn grote verlies inmiddels weer actief in de crypto's. "Maar nu heel rustig aan. Iedere maand een klein bedragje, stap voor stap. Dat zou ook mijn advies zijn: laat je niet gek maken door de grote bedragen, maar verdiep je in de risico's en hoe het werkt. En beleg alleen met geld dat je eventueel kunt missen."

De echte naam van Robert is bekend bij de redactie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen