Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongeren: 'Inleveractie messen druppel op gloeiende plaat'

Geplaatst opdonderdag 14 oktober 2021 - 13:33

Wapenbezit onder bepaalde groepen jongeren neemt al jaren toe. Met name messen blijken geliefd. Politie en overheid vragen deze week aandacht voor dit probleem met een campagne en een inleverweek.

Iedereen kan deze week anoniem en straffeloos wapens inleveren bij de politie. In het buurtcentrum in het Geleense Lindenheuvel hebben jongeren weinig vertrouwen in de opbrengst.

Stoer doen
Voor de jongeren is de wapenwedloop van vandaag de dag haast normaal. "Het is heel veel te vinden, op school en op straat. Eigenlijk overal. Om stoer te doen of om zich veilig te voelen. Ik kom er dagelijks of wekelijks mee in aanraking", zegt Rosa over jongeren met messen. Samen met Britt en Michelle doet ze haar verhaal.

Zelf dragen ze naar eigen zeggen geen wapens, maar in hun omgeving komt dat steeds vaker voor. "Tegenwoordig gaat het niet meer met vuisten. Het gaat nu om wapens", aldus Britt.

Video L1

Grote steden
In de Geleense wijk Lindenheuvel wordt er in het buurthuis met jongeren al langer gesproken over wapenbezit. Volgens jongerenwerkers is er momenteel nog geen wapenwedloop gaande zoals ze dat in steden als Amsterdam en Rotterdam zien, maar lijkt ook in Geleen het aantal jongeren met een mes op zak toe te nemen.

Inleveractie
Wie zijn of haar mes anoniem en straffeloos wil inleveren bij een politiebureau kan dit nog tot en met 17 oktober doen op 14 inleverpunten in Limburg. De landelijke inleveractie is erop gericht mensen, jongeren in het bijzonder, bewust te maken van de risico’s van het dragen van een mes.

De campagne is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid, in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, negentien gemeenten met urgente wapenproblematiek, de politie, het Openbaar Ministerie en enkele belangenorganisaties.

Video L1

De invloed van drillrap?
Shanken, dippen, chingen, cheffen, splashen. Zomaar vijf andere woorden voor het neersteken van een ander met een mes. Overgewaaid uit de drillrap, een muziekstroming uit Chicago waarin geweld en dan vooral het gebruik van messen een belangrijke rol speelt. In de videoclips van drillrappers wordt gezwaaid met messen, dragen de rappers donkere kleding met maskers en rappen ze dreigende teksten.

In 2020 waarschuwden politie, jongerenwerkers en bestuurders in Nederland voor de invloed van drillrap, nadat er ook doden waren gevallen door steekincidenten onder jongeren. Zoals in Scheveningen in augustus vorig jaar, toen bij een ruzie tussen twee rivaliserende drillrapgroepen uit Amsterdam en Rotterdam een 19-jarige jongen overleed door messteken. Of er een direct verband is tussen de populariteit van drillrap en de toename van messenbezit onder jongeren is onderzocht, maar niet bewezen.

Wil je weten waar jij je wapens kunt inleveren? Op dropjeknife.nl kun je het deelnemende politiebureau bij jou in de buurt vinden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen