Vooral jonge vrouwen geven geen gehoor aan de oproep om een uitstrijkje te laten maken in het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.
Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de regio Zuid (Limburg en Noord-Brabant).
Opkomstpercentage
Minder dan de helft van de vrouwen (48,4 procent) gaat daadwerkelijk naar de huisarts na de eerste oproep voor het bevolkingsonderzoek. Bijna 44 procent laat ook daadwerkelijk een uitstrijkje maken. Vrouwen krijgen rond hun dertigste verjaardag voor het eerst een oproep voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.
Het opkomstpercentage loopt met de leeftijd wel verder op. Van de vrouwen tussen de 35 en 40 jaar geeft iets meer dan de helft (54,2 procent) gehoor aan de oproep. En boven de 40 jaar loopt dit verder op naar iets boven de 60 procent.
Baarmoederhalskanker
Jaarlijks krijgen 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker, blijkt uit cijfers van het RIVM. Jaarlijks overlijden ongeveer 200 vrouwen aan de gevolgen daarvan. Zonder vroege screening en vaccinatie van meisjes tegen het Humaan Papilloma Virus (HPV) zou volgens de stichting Olijf, een patiëntenorganisatie voor vrouwen met gynaecologische kanker, het aantal slachtoffers bijna het dubbele zijn.
Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar wordt elke vijf jaar gevraagd om een uitstrijkje te laten maken. In 2018 kregen in de regio Zuid ruim 164.000 vrouwen een oproep. Zo'n 99.600 vrouwen gaven hier gehoor aan: net iets meer dan 60 procent.
Aandacht voor preventie
Chantal Janzen vroeg vorige week al aandacht voor het bevolkingsonderzoek. Op Instagram deelde ze dat er na een uitstrijkje bij haarzelf onrustige cellen waren gevonden. Ze roept daarom vrouwen op zich te laten controleren.
Maandag gaat de Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek van start.