Overslaan en naar de inhoud gaan

Jonge vrouwen laten minder vaak uitstrijkje maken

Geplaatst opmaandag 20 januari 2020 - 8:55

Vooral jonge vrouwen geven geen gehoor aan de oproep om een uitstrijkje te laten maken in het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de regio Zuid (Limburg en Noord-Brabant).

Opkomstpercentage
Minder dan de helft van de vrouwen (48,4 procent) gaat daadwerkelijk naar de huisarts na de eerste oproep voor het bevolkingsonderzoek. Bijna 44 procent laat ook daadwerkelijk een uitstrijkje maken. Vrouwen krijgen rond hun dertigste verjaardag voor het eerst een oproep voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Het opkomstpercentage loopt met de leeftijd wel verder op. Van de vrouwen tussen de 35 en 40 jaar geeft iets meer dan de helft (54,2 procent) gehoor aan de oproep. En boven de 40 jaar loopt dit verder op naar iets boven de 60 procent.

Baarmoederhalskanker
Jaarlijks krijgen 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker, blijkt uit cijfers van het RIVM. Jaarlijks overlijden ongeveer 200 vrouwen aan de gevolgen daarvan. Zonder vroege screening en vaccinatie van meisjes tegen het Humaan Papilloma Virus (HPV) zou volgens de stichting Olijf, een patiëntenorganisatie voor vrouwen met gynaecologische kanker, het aantal slachtoffers bijna het dubbele zijn.

Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar wordt elke vijf jaar gevraagd om een uitstrijkje te laten maken. In 2018 kregen in de regio Zuid ruim 164.000 vrouwen een oproep. Zo'n 99.600 vrouwen gaven hier gehoor aan: net iets meer dan 60 procent.

Aandacht voor preventie
Chantal Janzen vroeg vorige week al aandacht voor het bevolkingsonderzoek. Op Instagram deelde ze dat er na een uitstrijkje bij haarzelf onrustige cellen waren gevonden. Ze roept daarom vrouwen op zich te laten controleren.

View this post on Instagram

‘Er zijn onrustige cellen gevonden, een PAP3b, en die cellen blijken weer een CIN3 te zijn’, zei mijn arts aan de andere kant van de lijn. ‘Aha, en nu?’ vroeg ik, waarna ik vervolgde: ‘Ik heb volgende week première van een musical, dus dit komt effe heel slecht uit.’ Dit gesprek had ik een hele tijd geleden met mijn gynaecoloog. Van andere vrouwen hoor ik weleens dat ze zich nooit laten controleren omdat ze het niet prettig vinden om bij de gynaecoloog in zo’n stoel te liggen. Maar geloof me, het is belangrijk om toch te doen. Ja, ook als je halverwege de twintig bent en nee, het is niet leuk. Ik weet wel leukere dingen te verzinnen dan wijdbeens in zo’n stoel te hangen waarna de arts een soms ijskoude eendenbek bij je naar binnen schuift en vervolgens met een gigantische wattenstok in je vagina poert. Maar weet je wat nog minder leuk is? Een verkeerde uitslag. En door mee te doen aan o.a een bevolkingsonderzoek en vijf minuten heel ongemakkelijk in zo’n stoel te gaan liggen, kunnen afwijkende cellen in een heel vroeg stadium worden gevonden én worden verwijderd, zodat je geen, soms levensbedreigende, ziekte krijgt. Het nare van deze ziekte is namelijk dat je het voor- stadium niet altijd opmerkt. Sommigen hebben totaal geen last van kwade cellen en als je er niets aan doet, ontwikkelen ze zich in alle rust tot een ziekte waaraan je kunt overlijden. Vrouwen zullen er toch echt zelf voor moeten zorgen dat we ons geslachtsdeel zo nu en dan laten checken. Dit betekent dat je naar je eigen lijf moet luisteren, dat je meedoet aan bevolkingsonderzoeken en dat je praat over dit soort zaken. Het is bij jou namelijk helemaal niet vreemder of enger dan bij iemand anders. Wij vrouwen kunnen altijd voor alles en iedereen zó goed zorgen: kinderen, partners, werk, familie, vrienden, maar als t om jezelf gaat denk je vaak ‘dat komt wel’, ‘dat gaat wel weer over’ of ‘het zal wel niks zijn’. Nu is dat laatste ook gelukkig vaak zo, maar helaas soms ook niet. Dus: CHECK HET AF EN TOE DAAR BENEDEN. Noem de poes, oftewel het beestje ook maar gewoon bij de naam. VA-GI-NA. Om in de categorie eendenbek te blijven: een prachtig instrument, die vagina. Zorg er maar goed voor

A post shared by Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) on

Maandag gaat de Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek van start.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen