Overslaan en naar de inhoud gaan

Jonge boerinnen zien nog toekomst in varkenshouderij

Geplaatst opdinsdag 21 juli 2020 - 20:20

Massale protesten van de boeren zijn inmiddels een vertrouwd beeld.

Veel boeren zijn het beu en zien geen toekomst meer in het boerenbedrijf. Judith Verhoijsen (24) en haar zus Ilse (29) uit Beringe zijn daarop een uitzondering.

Vleesvarkens
Steeds meer regels, torenhoge investeringen en steeds minder opbrengst. Dat is het beeld dat veel boeren zelf schetsen van hun bestaan. Het overheidsbeleid zou veel jongeren afschrikken om een boerenbedrijf op te zetten of over te nemen. Dat geldt niet voor de zusjes Judith en Ilse Verhoijsen. Zij hebben sinds drie weken hun eigen boerenbedrijf in Horst met 4.000 vleesvarkens.

Paplepel
De twee jonge varkensboerinnen kregen de liefde voor het boerenbedrijf met de paplepel ingegoten. Hun ouders hebben nog altijd een varkensbedrijf in Beringe, waar beide dames ook nog uithelpen. Toch wilde beiden ook een eigen bedrijf. De mogelijkheid om een varkensstal in Horst over te nemen grepen de twee dan ook met beide handen aan.

Hightech
De huidige discussie over stikstofmaatregelen gaan de starters aan het hart. Ze staan dan ook achter de actie die Farmers Defence Force woensdag organiseert bij het RIVM. Al benadrukt Ilse wel dat het ook belangrijk is om in gesprek te blijven met de overheid. "Allen samen kom je eruit. De boeren willen graag meedenken in het verlagen van de stikstofuitstoot, in Nederland lopen we zelfs voorop hierin. De Nederlandse agrarische sector is een hightech-sector. Uit de hele wereld komen ze hier kijken hoe wij het doen."

Getwijfeld om als boer voor jezelf te beginnen hebben de Verhoijsen-zusjes dus helemaal niet. Ilse: "Dit is gewoon het mooiste beroep van de wereld."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen