Overslaan en naar de inhoud gaan

Johannes Vermeer Prijs voor Rineke Dijkstra

Geplaatst opdinsdag 8 september 2020 - 13:58

De uit Sittard afkomstige fotografe Rineke Dijkstra heeft de Johannes Vermeer Prijs gewonnen vanwege haar 'iconische bijdrage' aan de fotografie.

Dijkstra is, volgens de jury die haar unaniem voordroeg voor de staatsprijs voor de kunsten, 'de koningin van de Nederlandse portretkunst'.

Groots
Ze draagt "op grootse wijze bij aan het internationale aanzien van de Nederlandse beeldende kunst" en haar portretterende foto’s en filminstallaties zijn "uniek in de wereld". Haar werk is zelfs "voor de eeuwigheid" en haar vermogen om dit soort beelden te maken "is weinig kunstenaars gegeven."

Ze heeft een "uitzonderlijke antenne voor niet alleen de ogen of het gezicht, maar het hele lichaam als spiegel van de ziel."

Coronacrisis
De jury wil ook een statement maken bij de toekenning tijdens de coronacrisis: "De extreme omstandigheden van dit jaar maakten voor de jury het gewicht van deze Staatsprijs nog meer voelbaar: als symbool van respect en waardering voor de kunsten, maar ook als uitdrukking van het uitzonderlijke belang van kunstenaars voor onze samenleving."

Geldbedrag
De Johannes Vermeer Prijs bestaat uit 100.000 euro die de winnares mag besteden aan een speciaal project binnen haar werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren.

De prijs werd eerder uitgereikt aan onder anderen Ivo van Hove, Janine Jansen, Iris van Herpen, Rem Koolhaas, Marlene Dumas, Erwin Olaf en Pierre Audi.

De uitreiking vindt op 29 oktober plaats in de Ridderzaal in Den Haag.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen