Overslaan en naar de inhoud gaan

Johannes Vermeer Prijs voor Rineke Dijkstra

Geplaatst opdinsdag 8 september 2020 - 13:58

De uit Sittard afkomstige fotografe Rineke Dijkstra heeft de Johannes Vermeer Prijs gewonnen vanwege haar 'iconische bijdrage' aan de fotografie.

Dijkstra is, volgens de jury die haar unaniem voordroeg voor de staatsprijs voor de kunsten, 'de koningin van de Nederlandse portretkunst'.

Groots
Ze draagt "op grootse wijze bij aan het internationale aanzien van de Nederlandse beeldende kunst" en haar portretterende foto’s en filminstallaties zijn "uniek in de wereld". Haar werk is zelfs "voor de eeuwigheid" en haar vermogen om dit soort beelden te maken "is weinig kunstenaars gegeven."

Ze heeft een "uitzonderlijke antenne voor niet alleen de ogen of het gezicht, maar het hele lichaam als spiegel van de ziel."

Coronacrisis
De jury wil ook een statement maken bij de toekenning tijdens de coronacrisis: "De extreme omstandigheden van dit jaar maakten voor de jury het gewicht van deze Staatsprijs nog meer voelbaar: als symbool van respect en waardering voor de kunsten, maar ook als uitdrukking van het uitzonderlijke belang van kunstenaars voor onze samenleving."

Geldbedrag
De Johannes Vermeer Prijs bestaat uit 100.000 euro die de winnares mag besteden aan een speciaal project binnen haar werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren.

De prijs werd eerder uitgereikt aan onder anderen Ivo van Hove, Janine Jansen, Iris van Herpen, Rem Koolhaas, Marlene Dumas, Erwin Olaf en Pierre Audi.

De uitreiking vindt op 29 oktober plaats in de Ridderzaal in Den Haag.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen