Overslaan en naar de inhoud gaan

Johan Remkes waarnemend gouverneur van Limburg

Geplaatst opvrijdag 16 april 2021 - 13:30

Johan Remkes wordt de waarnemend gouverneur van Limburg.

Demissionair minister Kajsa Ollongren heeft de 69-jarige Remkes aangesteld als tijdelijke vervanger van Theo Bovens.

Het debat is hier live te volgen.

Sneller vertrek Bovens
Bovens heeft donderdag te kennen gegeven niet aan te blijven tot er een vervanger is gevonden. In een brief aan Provinciale Staten zei hij dat hij de afgelopen dagen veel heeft nagedacht over de situatie en dat het voor hem duidelijk is geworden dat hij beter snel kan vertrekken.

Lees ook: Gouverneur wil sneller weg: minister zoekt waarnemer

Minister
Bovens heeft Ollongren gevraagd om op korte termijn een waarnemer te benoemen. Zij is vrijdag naar Limburg afgereisd om met de Provinciale Staten te praten over de ontstane bestuurscrisis.

Ervaring
Vrijdag is Remkes benoemd als waarnemer. De VVD'er heeft veel ervaring. Zo is hij oud-minister van Binnenlandse Zaken en voormalig commissaris van de koning in Noord-Holland. Tot vorig jaar juli was hij nog waarnemend burgemeester van Den Haag. Bovens laat weten uit te zien naar een warme overdracht.

Lees ook: Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

Nieuw bestuur
Er komen zeer waarschijnlijk één of twee gidsen die moeten inventariseren hoe een nieuw provinciebestuur gevormd kan worden dat op een breed draagvlak kan rekenen binnen het Limburgs Parlement. De VVD heeft daarover een motie ingediend in een extra vergadering van het Limburgs Parlement. Die kan zo goed als zeker rekenen op steun van een ruime meerderheid.

Affaire Vrehen
De gouverneur maakte zijn vertrek vorige week bekend tijdens een debat over de affaire rondom oud-gedeputeerde Herman Vrehen. Die zou tonnen aan provinciale subsidie hebben doorgesluisd naar zijn eigen bedrijven en betaalde zichzelf een te hoog salaris uit. Alle gedeputeerden stapten op in de nasleep van het subsidieschandaal. Bovens bleef als enige over en zei dat hij in zijn functie zou blijven tot er een opvolger was gevonden.

Lees ook: Motie: 'Gidsen moeten nieuw provinciebestuur vormen'

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen