Overslaan en naar de inhoud gaan

Johan Remkes waarnemend gouverneur van Limburg

Geplaatst opvrijdag 16 april 2021 - 13:30

Johan Remkes wordt de waarnemend gouverneur van Limburg.

Demissionair minister Kajsa Ollongren heeft de 69-jarige Remkes aangesteld als tijdelijke vervanger van Theo Bovens.

Het debat is hier live te volgen.

Sneller vertrek Bovens
Bovens heeft donderdag te kennen gegeven niet aan te blijven tot er een vervanger is gevonden. In een brief aan Provinciale Staten zei hij dat hij de afgelopen dagen veel heeft nagedacht over de situatie en dat het voor hem duidelijk is geworden dat hij beter snel kan vertrekken.

Lees ook: Gouverneur wil sneller weg: minister zoekt waarnemer

Minister
Bovens heeft Ollongren gevraagd om op korte termijn een waarnemer te benoemen. Zij is vrijdag naar Limburg afgereisd om met de Provinciale Staten te praten over de ontstane bestuurscrisis.

Ervaring
Vrijdag is Remkes benoemd als waarnemer. De VVD'er heeft veel ervaring. Zo is hij oud-minister van Binnenlandse Zaken en voormalig commissaris van de koning in Noord-Holland. Tot vorig jaar juli was hij nog waarnemend burgemeester van Den Haag. Bovens laat weten uit te zien naar een warme overdracht.

Lees ook: Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

Nieuw bestuur
Er komen zeer waarschijnlijk één of twee gidsen die moeten inventariseren hoe een nieuw provinciebestuur gevormd kan worden dat op een breed draagvlak kan rekenen binnen het Limburgs Parlement. De VVD heeft daarover een motie ingediend in een extra vergadering van het Limburgs Parlement. Die kan zo goed als zeker rekenen op steun van een ruime meerderheid.

Affaire Vrehen
De gouverneur maakte zijn vertrek vorige week bekend tijdens een debat over de affaire rondom oud-gedeputeerde Herman Vrehen. Die zou tonnen aan provinciale subsidie hebben doorgesluisd naar zijn eigen bedrijven en betaalde zichzelf een te hoog salaris uit. Alle gedeputeerden stapten op in de nasleep van het subsidieschandaal. Bovens bleef als enige over en zei dat hij in zijn functie zou blijven tot er een opvolger was gevonden.

Lees ook: Motie: 'Gidsen moeten nieuw provinciebestuur vormen'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen