Overslaan en naar de inhoud gaan

Johan Remkes waarnemend gouverneur van Limburg

Geplaatst opvrijdag 16 april 2021 - 13:30

Johan Remkes wordt de waarnemend gouverneur van Limburg.

Demissionair minister Kajsa Ollongren heeft de 69-jarige Remkes aangesteld als tijdelijke vervanger van Theo Bovens.

Het debat is hier live te volgen.

Sneller vertrek Bovens
Bovens heeft donderdag te kennen gegeven niet aan te blijven tot er een vervanger is gevonden. In een brief aan Provinciale Staten zei hij dat hij de afgelopen dagen veel heeft nagedacht over de situatie en dat het voor hem duidelijk is geworden dat hij beter snel kan vertrekken.

Lees ook: Gouverneur wil sneller weg: minister zoekt waarnemer

Minister
Bovens heeft Ollongren gevraagd om op korte termijn een waarnemer te benoemen. Zij is vrijdag naar Limburg afgereisd om met de Provinciale Staten te praten over de ontstane bestuurscrisis.

Ervaring
Vrijdag is Remkes benoemd als waarnemer. De VVD'er heeft veel ervaring. Zo is hij oud-minister van Binnenlandse Zaken en voormalig commissaris van de koning in Noord-Holland. Tot vorig jaar juli was hij nog waarnemend burgemeester van Den Haag. Bovens laat weten uit te zien naar een warme overdracht.

Lees ook: Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

Nieuw bestuur
Er komen zeer waarschijnlijk één of twee gidsen die moeten inventariseren hoe een nieuw provinciebestuur gevormd kan worden dat op een breed draagvlak kan rekenen binnen het Limburgs Parlement. De VVD heeft daarover een motie ingediend in een extra vergadering van het Limburgs Parlement. Die kan zo goed als zeker rekenen op steun van een ruime meerderheid.

Affaire Vrehen
De gouverneur maakte zijn vertrek vorige week bekend tijdens een debat over de affaire rondom oud-gedeputeerde Herman Vrehen. Die zou tonnen aan provinciale subsidie hebben doorgesluisd naar zijn eigen bedrijven en betaalde zichzelf een te hoog salaris uit. Alle gedeputeerden stapten op in de nasleep van het subsidieschandaal. Bovens bleef als enige over en zei dat hij in zijn functie zou blijven tot er een opvolger was gevonden.

Lees ook: Motie: 'Gidsen moeten nieuw provinciebestuur vormen'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen