Overslaan en naar de inhoud gaan

Joep vierde kerst in nu afgebrand Australisch dorp: 'Heftig'

Geplaatst opvrijdag 3 januari 2020 - 6:16

Backpacker Joep van de Kruys uit Leveroy verblijft in het door bosbranden geteisterde Australië. Hij vierde er kerstmis in een nu door de bosbranden verwoest dorp.

"Het ziet er naar uit dat het nog droger wordt en het gaat voorlopig ook niet regenen", zegt hij.

'Geluk gehad'
De 23-jarige backpacker maakte voor kerstmis een reis van Melbourne naar Sydney. "Je hoort nu heel veel in het nieuws dat al die dorpjes langs de kust waar ik ben geweest zijn afgebrand", zegt Van de Kruys. In Mallacoota vierde hij kerst. Dat dorp werd wereldnieuws toen mensen massaal het strand opzochten vanwege een allesverzengende hitte en vuurrode lucht. "Als we daar iets langer waren gebleven, konden we geen kant op en zaten wij daar", zegt Van de Kruys die de reis met een vriend maakte. "We hebben echt geluk gehad."

Beelden van het vuurrode inferno in Mallacoota:

App
De Limburger was tijdens zijn rondreis ook in de hoofdstad Canberra. "Daar waren de branden op dat moment echt de stad aan het bedreigen", zegt hij. "Je merkt het onder de Australiërs: iedereen heeft het erover, er is echt wel iets aan de hand. Ik heb zelf een app waarop ik kan zien waar de bosbranden zijn."

Van de Kruys heeft familie die net buiten de hoofdstad woont. Hij kreeg donderdagavond te horen dat zij in veiligheid zijn. De boerderij die zijn familie heeft, gaat mogelijk verloren door de brand.

Sydney
Momenteel heeft Van de Kruys onderdak gevonden bij Bondi Beach in Sydney. "Ik voel me hier op Bondi wel veilig, want Sydney is zo groot. De branden zijn echt om Sydney heen. Omdat dit zo'n uiterst puntje is, kan ik me niet voorstellen dat het hier komt. Maar het is wel vrij heftig."

Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor de Australische oostkust vanwege de meer dan honderd bosbranden.

View this post on Instagram

Loving Melbourne

A post shared by Joep Van de Kruijs (@joepvdkruijs) on

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen