Overslaan en naar de inhoud gaan

Joep vierde kerst in nu afgebrand Australisch dorp: 'Heftig'

Geplaatst opvrijdag 3 januari 2020 - 6:16

Backpacker Joep van de Kruys uit Leveroy verblijft in het door bosbranden geteisterde Australië. Hij vierde er kerstmis in een nu door de bosbranden verwoest dorp.

"Het ziet er naar uit dat het nog droger wordt en het gaat voorlopig ook niet regenen", zegt hij.

'Geluk gehad'
De 23-jarige backpacker maakte voor kerstmis een reis van Melbourne naar Sydney. "Je hoort nu heel veel in het nieuws dat al die dorpjes langs de kust waar ik ben geweest zijn afgebrand", zegt Van de Kruys. In Mallacoota vierde hij kerst. Dat dorp werd wereldnieuws toen mensen massaal het strand opzochten vanwege een allesverzengende hitte en vuurrode lucht. "Als we daar iets langer waren gebleven, konden we geen kant op en zaten wij daar", zegt Van de Kruys die de reis met een vriend maakte. "We hebben echt geluk gehad."

Beelden van het vuurrode inferno in Mallacoota:

App
De Limburger was tijdens zijn rondreis ook in de hoofdstad Canberra. "Daar waren de branden op dat moment echt de stad aan het bedreigen", zegt hij. "Je merkt het onder de Australiërs: iedereen heeft het erover, er is echt wel iets aan de hand. Ik heb zelf een app waarop ik kan zien waar de bosbranden zijn."

Van de Kruys heeft familie die net buiten de hoofdstad woont. Hij kreeg donderdagavond te horen dat zij in veiligheid zijn. De boerderij die zijn familie heeft, gaat mogelijk verloren door de brand.

Sydney
Momenteel heeft Van de Kruys onderdak gevonden bij Bondi Beach in Sydney. "Ik voel me hier op Bondi wel veilig, want Sydney is zo groot. De branden zijn echt om Sydney heen. Omdat dit zo'n uiterst puntje is, kan ik me niet voorstellen dat het hier komt. Maar het is wel vrij heftig."

Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor de Australische oostkust vanwege de meer dan honderd bosbranden.

View this post on Instagram

Loving Melbourne

A post shared by Joep Van de Kruijs (@joepvdkruijs) on

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen