Overslaan en naar de inhoud gaan

Joegoslavische landmijn gevonden in kluis Kerkradenaar

Geplaatst opdinsdag 2 februari 2021 - 6:00

In een kluis van afpersingsverdachte Rene S. (32) heeft de politie een Joegoslavische landmijn gevonden. Het explosief werd vanuit Renes woning in Kerkrade naar een afgelegen plek in Brunssum verplaatst en daar tot ontploffing gebracht.

Dat blijkt uit informatie van L1. Rene zit vast voor afpersing, net als medeverdachten Danny der K. (33) en Brian van den B. (29).

Lees ook: Politie vindt explosief en wapens in woningen Kerkrade

Joegoslavisch oorlogsgerei
In een eerder stadium berichtte de politie al over de vondst van een explosief. Het blijkt dus om oorlogsgerei uit voormalig Joegoslavië te gaan, een zogeheten antipersoneelsmijn. Een dergelijk explosief wordt doorgaans in de grond verstopt en explodeert wanneer iemand die grond betreedt. Dit specifieke explosief bevatte 200 gram springstof. Dat is net zoveel als twee flinke granaten.

Twee vuurwapens
De bijzondere vondst werd op 11 januari gedaan in de woning van Rene in de Kleingraverstraat. Daar bleef het niet bij. De politie vond ruim zeven gram hennep, honderd gram amfetaminepasta en twee vuurwapens. Bij de buurman en medeverdachte Danny werd ruim drie kilo amfetamine gevonden in verschillende vormen.

Vijfhonderd pammetjes
Aanleiding voor die huiszoekingen was een incident eerder op de dag, waarbij een 24-jarige man in Maastricht zou zijn beroofd van een dure jas, 270 euro cash en minstens vijfhonderd pillen. Het ging om 'pammetjes'; medicijnen als oxazepam die enkel op recept beschikbaar zijn bij een apotheek. Naar eigen zeggen is het slachtoffer onder schot gehouden en geslagen.

Lees ook: Drie mannen opgepakt voor woningoverval Maastricht

Cocaïne gestolen
Al gauw kwamen Brian, Danny en Rene in beeld. Het trio beweert echter dat er van afpersing, of diefstal met geweld, geen sprake is. Het slachtoffer zou een paar maanden geleden cocaïne hebben gestolen van Danny en die wilde nu 'een vergoeding'. De mannen zouden de pillen daarom hebben gekregen van het slachtoffer. Ze ontkennen grof geweld of zelfs wapens te hebben gebruikt.

"Het verhaal van de aangever staat haaks op de verklaringen van de drie verdachten. Die hebben los van elkaar, terwijl ze in alle beperkingen zaten, hetzelfde verhaal verteld", zegt advocaat Peer Szymkowiak, die Danny bijstaat. Björn Brinkman, advocaat van Rene, bleek maandag niet bereikbaar. Wouter Smeets (advocaat Brian) wil op dit moment niet reageren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen