Overslaan en naar de inhoud gaan

Joegoslavische landmijn gevonden in kluis Kerkradenaar

Geplaatst opdinsdag 2 februari 2021 - 6:00

In een kluis van afpersingsverdachte Rene S. (32) heeft de politie een Joegoslavische landmijn gevonden. Het explosief werd vanuit Renes woning in Kerkrade naar een afgelegen plek in Brunssum verplaatst en daar tot ontploffing gebracht.

Dat blijkt uit informatie van L1. Rene zit vast voor afpersing, net als medeverdachten Danny der K. (33) en Brian van den B. (29).

Lees ook: Politie vindt explosief en wapens in woningen Kerkrade

Joegoslavisch oorlogsgerei
In een eerder stadium berichtte de politie al over de vondst van een explosief. Het blijkt dus om oorlogsgerei uit voormalig Joegoslavië te gaan, een zogeheten antipersoneelsmijn. Een dergelijk explosief wordt doorgaans in de grond verstopt en explodeert wanneer iemand die grond betreedt. Dit specifieke explosief bevatte 200 gram springstof. Dat is net zoveel als twee flinke granaten.

Twee vuurwapens
De bijzondere vondst werd op 11 januari gedaan in de woning van Rene in de Kleingraverstraat. Daar bleef het niet bij. De politie vond ruim zeven gram hennep, honderd gram amfetaminepasta en twee vuurwapens. Bij de buurman en medeverdachte Danny werd ruim drie kilo amfetamine gevonden in verschillende vormen.

Vijfhonderd pammetjes
Aanleiding voor die huiszoekingen was een incident eerder op de dag, waarbij een 24-jarige man in Maastricht zou zijn beroofd van een dure jas, 270 euro cash en minstens vijfhonderd pillen. Het ging om 'pammetjes'; medicijnen als oxazepam die enkel op recept beschikbaar zijn bij een apotheek. Naar eigen zeggen is het slachtoffer onder schot gehouden en geslagen.

Lees ook: Drie mannen opgepakt voor woningoverval Maastricht

Cocaïne gestolen
Al gauw kwamen Brian, Danny en Rene in beeld. Het trio beweert echter dat er van afpersing, of diefstal met geweld, geen sprake is. Het slachtoffer zou een paar maanden geleden cocaïne hebben gestolen van Danny en die wilde nu 'een vergoeding'. De mannen zouden de pillen daarom hebben gekregen van het slachtoffer. Ze ontkennen grof geweld of zelfs wapens te hebben gebruikt.

"Het verhaal van de aangever staat haaks op de verklaringen van de drie verdachten. Die hebben los van elkaar, terwijl ze in alle beperkingen zaten, hetzelfde verhaal verteld", zegt advocaat Peer Szymkowiak, die Danny bijstaat. Björn Brinkman, advocaat van Rene, bleek maandag niet bereikbaar. Wouter Smeets (advocaat Brian) wil op dit moment niet reageren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen