Overslaan en naar de inhoud gaan

Jodiumtabletten over de grens gratis af te halen

Geplaatst opdinsdag 6 maart 2018 - 7:11

Sinds maandag kan in België iedereen gratis jodiumtabletten afhalen in zijn of haar apotheek.

Die moeten voorkomen dat mensen schildklierkanker krijgen wanneer er straling zou vrijkomen. In tegenstelling tot de Nederlandse handelswijze krijgen Belgen de tabletten niet thuisgestuurd.

Risicozone
Volgens
VRT zijn de pillen overal in een straal van 100 kilometer rondom nucleaire sites verkrijgbaar en is daarmee zo goed als het hele land gedekt. Inwoners van een risicozone, dat wil zeggen in een straal van 20 kilometer rond kerncentrales, worden met klem verzocht de jodiumtabletten in huis te halen.

Zonder controle
Ook alle kinderen jonger dan 18 jaar, zwangere vrouwen en verantwoordelijken op bijvoorbeeld scholen en crèches worden expliciet verzocht pillen af te halen. Apotheken zullen desalniettemin de jodiumtabletten aan iedereen die daarom vraagt zonder controle meegeven.

In Limburg kregen mensen de tabletten thuisgestuurd, vanwege de aanwezigheid van de kerncentrale in Tihange, in de omgeving van Luik.

Lees ook: Kernramptabletten mogelijk later in de bus

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV