Overslaan en naar de inhoud gaan

Jodiumpillen voor heel Limburg bij kernramp Tihange

Geplaatst opdinsdag 3 maart 2015 - 19:40

Er komen jodiumtabletten voor vrijwel heel Limburg beschikbaar. De pillen beschermen de bevolking bij een mogelijke kernramp in Tihange.

De overheid moet op korte termijn miljoenen jodiumtabletten verspreiden. De pillen zijn nodig om een groot deel van de kinderen en zwangere vrouwen in Nederland te beschermen bij een kernramp of nucleaire aanslag. Dat blijkt uit onderzoek door de Limburgse kranten.

Tihange
Tot nu toe kregen alleen inwoners in een straal van 10 tot 25 kilometer rond een kerncentrale jodiumpillen. Die zone wordt vergroot naar 100 kilometer. De nieuwe zones zijn getrokken rond de kerncentrales in Tihange (België), Borssele, Doel (België) en Emsland (Duitsland).

Verspreiding
Minister Schippers van Volksgezondheid besluit nog dit voorjaar over de verspreiding van de pillen: gezinnen krijgen ze thuisgestuurd of moeten ze zelf ophalen. Ook een deel van de Randstad krijgt jodiumtabletten.

De zones zijn verruimd na overleg tussen Nederland, België en Duitsland. Die landen hadden tot nu toe geen eenduidig beleid.

Schildklierkanker
Bij een kernramp kan een deel van de bevolking baat hebben bij jodium. De tabletten bieden bescherming tegen schildklierkanker. Wie een pil slikt, verzadigt het lichaam met 'ongevaarlijk' jodium. De schildklier sluit zich af, waardoor er geen radioactief jodium meer bij kan. Vooral bij jonge mensen kunnen de pillen effect hebben. Bij ouderen is de kans op schildklierkanker door radioactieve straling kleiner.

Na de kernramp van Fukushima in 2011 is de vrees voor een nucleair ongeval in de westerse wereld toegenomen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

GroenLinks: Tihange-maatregelen minister onvoldoende
Veiligheidsgebied Tihange vergroot naar 100 kilometer
Veiligheidsregio: 'Niets verzwegen over jodiumpillen'
'Veiligheidsregio verzweeg fouten verdeling jodiumpillen'
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen