Overslaan en naar de inhoud gaan

Jo Eyck overleefde negen maanden quarantaine in 1943

Geplaatst opzondag 29 maart 2020 - 22:01

Kunstverzamelaar Jo Eyck (91) uit Heerlen weet hoe het is om in quarantaine te leven.

In zijn jonge jaren leefde hij maar liefst negen maanden in afzondering, omdat hij tuberculose had.

Raam
Zijn enige contact met de buitenwereld was een raam. Daardoor leerde hij heel gedetailleerd te kijken. Hij bekeek het verstrijken van de seizoenen, ijsbloemen op de ruiten en spinnenwebben.

Video: L1

Coronacrisis
Hij leerde door de quarantaineperiode ook om positief te blijven. "Er zijn altijd nog mooie dingen, ook onder moeilijke omstandigheden", is het devies van Eyck. Die boodschap draagt de kunstverzamelaar ook uit naar de mensen die bang, negatief of wanhopig zijn door de huidige coronacrisis.

Invloed
In afzondering door ziekte kreeg Eyck naar eigen zeggen oog voor de bijzondere kanten van gewone dingen. De quarantaineperiode had veel invloed op zijn latere leven. Hij richtte Buitenplaats Kasteel Wijlre op, waar hij zijn kunstcollectie openstelde voor publiek.

Installatie
In het koetshuis van Kasteel Wijlre richtte Chaim van Luit begin maart de expositie Conversations #2 in. Een van de kunstwerken is gebaseerd op herinneringen uit en anekdotes over het leven van Eyck. Een installatie verbeeldt de kinderkamer van Eyck, waar hij dus uren door het raam heeft kunnen turen.

Door de coronacrisis is de tentoonstelling voorlopig niet voor publiek toegankelijk.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen