Overslaan en naar de inhoud gaan

Jo Eyck overleefde negen maanden quarantaine in 1943

Geplaatst opzondag 29 maart 2020 - 22:01

Kunstverzamelaar Jo Eyck (91) uit Heerlen weet hoe het is om in quarantaine te leven.

In zijn jonge jaren leefde hij maar liefst negen maanden in afzondering, omdat hij tuberculose had.

Raam
Zijn enige contact met de buitenwereld was een raam. Daardoor leerde hij heel gedetailleerd te kijken. Hij bekeek het verstrijken van de seizoenen, ijsbloemen op de ruiten en spinnenwebben.

Video: L1

Coronacrisis
Hij leerde door de quarantaineperiode ook om positief te blijven. "Er zijn altijd nog mooie dingen, ook onder moeilijke omstandigheden", is het devies van Eyck. Die boodschap draagt de kunstverzamelaar ook uit naar de mensen die bang, negatief of wanhopig zijn door de huidige coronacrisis.

Invloed
In afzondering door ziekte kreeg Eyck naar eigen zeggen oog voor de bijzondere kanten van gewone dingen. De quarantaineperiode had veel invloed op zijn latere leven. Hij richtte Buitenplaats Kasteel Wijlre op, waar hij zijn kunstcollectie openstelde voor publiek.

Installatie
In het koetshuis van Kasteel Wijlre richtte Chaim van Luit begin maart de expositie Conversations #2 in. Een van de kunstwerken is gebaseerd op herinneringen uit en anekdotes over het leven van Eyck. Een installatie verbeeldt de kinderkamer van Eyck, waar hij dus uren door het raam heeft kunnen turen.

Door de coronacrisis is de tentoonstelling voorlopig niet voor publiek toegankelijk.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen