Overslaan en naar de inhoud gaan

Jo Coenen gaat een nieuw complex ontwerpen

Geplaatst opdinsdag 14 juli 2015 - 20:27

Architect Jo Coenen uit Heerlen gaat een nieuw cultuurcomplex in het centrum van Den Haag ontwerpen.

Dat hebben bronnen rond het project dinsdagavond bevestigd na een bericht van lokale krant Den Haag Centraal. De naam wordt woensdagmiddag officieel bekendgemaakt, dan onthult de gemeente ook wat Coenen precies van plan is.

Cultuurcomplex
Het nieuwe gebouw moet onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Het complex komt op het Spuiplein, naast het stadhuis. Daar staan nu het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal. Die worden gesloopt of opgeknapt.

176 miljoen euro
Twee eerdere plannen voor het project, door tegenstanders een 'cultuurpaleis' genoemd, waren afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was. Het is de bedoeling dat de bouw volgend jaar begint en in 2019 klaar is. Den Haag heeft daar ongeveer 176 miljoen euro voor over.

Architectenbureaus
Twee andere architectenbureaus waren ook in de race. Het ging om het bureau van architecten Felix Claus en Dick van Wageningen en om OMA van Rem Koolhaas. Het Lucent uit 1987 was een van de eerste ontwerpen van Koolhaas.

Centre Céramique
Jo Coenen was van 2000 tot 2004 rijksbouwmeester, daarin bewaakte hij de kwaliteit van de architectuur van rijksgebouwen. Als architect ontwierp hij onder meer de Openbare Bibliotheek in Amsterdam, de Vestedatoren in Eindhoven, het Centre Céramique in Maastricht en TivoliVredenburg in Utrecht.

In september is Coenen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Lintje voor Limburgse toparchitect Jo Coenen
Grote respons Open Oproep IBA
IBA Parkstad gaat verder met 39 projecten
Standbeeld mijnverleden op het laatste moment afgeblazen
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen