Overslaan en naar de inhoud gaan

Jihadverdachte uit Echt wil naar zieke moeder in Marokko

Geplaatst opdonderdag 13 oktober 2016 - 10:43

Jihadverdachte Mohammed A. wil terug naar Marokko omdat zijn moeder ziek is.

Dat zei zijn raadsvrouwe Tamara Buruma donderdagochtend na afloop van een pro-forma zitting voor de rechtbank in Roermond.

Gewapende strijd
Tijdens de zitting werd gekeken naar de voortgang van het onderzoek naar de 27-jarige Marokkaan, die op 20 april in het asielzoekerscentrum in Echt werd gearresteerd. Hij wordt verdacht van opruiing en het werven voor de gewapende strijd.

Lees ook: Jihadronselaar opgepakt in asielzoekerscentrum Echt

De inhoudelijke zitting is in januari. Tegen die tijd is een psychologisch onderzoek klaar. Buruma zal dan pleiten om vrijspraak, zodat de man terug kan naar Marokko.

Uitgezet in Duitsland
De man had eerst in Duitsland asiel aangevraagd, maar daar werd hij uitgezet. Hij probeerde het vervolgens in Nederland. Hij zat net een week in het asielzoekerscentrum in Echt, toen hij werd aangehouden.

Vrijheid van meningsuiting
Op het mobieltje van de man werden Jihad-filmpjes gevonden, die opriepen tot gewapende strijd. Maar de verdediging betwist de tenlastelegging. Buruma vroeg zich na de zitting donderdag hardop af, of de gedragingen van de man niet gewoon onder de vrijheid van meningsuiting vallen.

Psychologisch onderzoek
De zaak werd donderdag aangehouden, omdat er nog informatie binnen moet komen uit Duitsland en het psychologisch onderzoek nog niet rond is. De advocate vroeg niet om schorsing van het voorarrest. Dan zou de man namelijk uitgezet worden en met een Jihad-verdenking kun je beter in Nederland dan in Marokko vastzitten, aldus Buruma.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Jihad-ronselaar azc Echt gaat in hoger beroep
Verwarde dakpannengooier (20) krijgt geen straf
Flatbewoner Echt vervolgd voor dreigen met explosie
Reconstructie van schietpartij in Echt
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen