Overslaan en naar de inhoud gaan

'Jihadbruid' Aïcha heeft nog steeds geen nieuwe woning

Geplaatst opwoensdag 7 augustus 2019 - 11:26

De Maastrichtse jihadbruid Aïcha heeft nog steeds geen nieuwe woning. Dat laat een woordvoerder van Woningstichting Maasvallei aan L1 weten.

In mei zou de vrouw een huis krijgen in de Maastrichtse wijk Amby, maar dat ging niet door na protest van omwonenden.

Onrust
Er ontstond destijds onrust in de wijk. Buurtbewoners waren bang dat de vrouw de buurt zou gaan terroriseren en vreesden voor mogelijke acties van bijvoorbeeld de politie tegen de bewoonster. De woningstichting wil niet zeggen waarom het nog niet gelukt is om een nieuwe woning te vinden voor Aïcha. "We zijn nog steeds in gesprek met mevrouw en met de betrokken instanties.", zegt een woordvoerder van Maasvallei.

Lees ook: Onrust in Maastrichtse wijk om komst 'jihadbruid' Aïcha

Kalifaat
De Maastrichtse bekeerlinge vertrok in februari 2014 op achttienjarige leeftijd naar het kalifaat van IS in Syrië. Dit deed ze om zich bij haar man, de Turks-Nederlandse ex-militair Omar Yilmaz, te voegen. Ze was kort daarvoor via Skype met hem in het huwelijksbootje gestapt.

Bewaking
Terwijl de buurtbewoners in mei een handtekeningenactie op touw zetten, zorgde woningstichting voor tijdelijke bewaking van de huurwoning. Door de commotie in de wijk besloot Aïcha een dag later de huur op te zeggen. Een woordvoerder liet destijds weten in gesprek te gaan met diverse instanties en op zoek te gaan naar een nieuwe woning.

Lees ook: Ex-jihadbruid Aïcha voelt zich niet veilig en zegt huur op

Zorg
"Mevrouw heeft begin dit jaar een zorgindicatie verkregen en op basis daarvan moeten wij op zoek naar een geschikte woning.", aldus een woordvoerder van Maasvallei. "Wij zijn de afgelopen maanden met diverse instanties in gesprek geweest, maar tot op heden is daar nog geen resultaat uit voortgekomen. Ze heeft in ieder geval nog geen nieuwe woning toegewezen gekregen". Maasvallei wil geen uitspraken doen over de huidige verblijfplaats van Aïcha. Ook is niet duidelijk of de zorgindicatie van de vrouw de zoektocht naar een nieuwe woning moeilijker maakt.

Schone lei
Vanwege haar verblijf in IS-gebied opende justitie een onderzoek naar Aïcha, maar vanwege gebrek aan bewijs werd de vrouw niet vervolgd. Aïcha werd later ook opgepakt voor een vermeende terreurdreiging in Rotterdam, maar die arrestatie bleek op niks gebaseerd te zijn. Ook hiervoor werd ze dus niet vervolgd.

Lees ook: Ex-jihadbruid Aïcha niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs

Geen vervolging
In november 2014 werd Aïcha door haar moeder Monique teruggehaald uit IS-gebied. Aïcha werd in eerste instantie verdacht van lidmaatschap van de terroristische organisatie Islamistische Staat. Uiteindelijk seponeerde het OM de zaak tegen haar wegens gebrek aan bewijs.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen