Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeugdopvang bereidde zich niet goed voor op asielzoekers

Geplaatst opdinsdag 20 september 2016 - 7:24

De problemen die zich in Maasniel hebben voorgedaan met minderjarige asielzoekers kwamen voort uit een onzorgvuldige voorbereiding.

Dat is een van de conclusies uit een evaluatie van de gemeente Roermond en betrokken instanties die onlangs is verschenen.

Overlast
Begin dit jaar ontstonden er grote problemen rondom een groep van twaalf alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers) die onder begeleiding in een huis in Maasniel woonden. De buurt had overlast, de politie moest herhaaldelijk ingrijpen en er werd een beveiligingsbedrijf ingeschakeld. Uiteindelijk zijn de jongeren uit huis gehaald en overgeplaatst naar woongroepen elders in het land.

Screening
Door de grote asielinstroom eind vorig jaar moesten mensen in een recordtempo worden opgevangen. Daardoor is er vooraf geen goede screening geweest, blijkt uit de evaluatie. 'Dit leidde in enkele gevallen tot een groepssamenstelling die niet verenigbaar was met de gekozen leefvorm.' De jonge Syriërs en Eritreeërs die in Maasniel woonden, konden niet met elkaar overweg door botsende karakters.

Verveling
Ook was vooraf geen goede inschatting gemaakt van de begeleiding die de jongeren nodig hadden. Die bleek dan ook al gauw onvoldoende te zijn. Een ander probleem was dat nog niet iedereen naar school ging en verveling de kop op stak. Middelen om de jongeren de hele dag bezig te houden, waren er niet. Dat moet anders in de toekomst, zeggen de instanties nu.

Lees ook: Roermond: geen opvang jonge vluchteling in grote groep.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Eerste Welkomwinkel voor azc's woensdag open in Roermond
Eerste vluchtelingen gearriveerd in sporthal Swalmen
Roermond: geen opvang jonge vluchteling in grote groep
Asielopvang Venlo in juli dicht
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen