Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeugdopvang bereidde zich niet goed voor op asielzoekers

Geplaatst opdinsdag 20 september 2016 - 7:24

De problemen die zich in Maasniel hebben voorgedaan met minderjarige asielzoekers kwamen voort uit een onzorgvuldige voorbereiding.

Dat is een van de conclusies uit een evaluatie van de gemeente Roermond en betrokken instanties die onlangs is verschenen.

Overlast
Begin dit jaar ontstonden er grote problemen rondom een groep van twaalf alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers) die onder begeleiding in een huis in Maasniel woonden. De buurt had overlast, de politie moest herhaaldelijk ingrijpen en er werd een beveiligingsbedrijf ingeschakeld. Uiteindelijk zijn de jongeren uit huis gehaald en overgeplaatst naar woongroepen elders in het land.

Screening
Door de grote asielinstroom eind vorig jaar moesten mensen in een recordtempo worden opgevangen. Daardoor is er vooraf geen goede screening geweest, blijkt uit de evaluatie. 'Dit leidde in enkele gevallen tot een groepssamenstelling die niet verenigbaar was met de gekozen leefvorm.' De jonge Syriërs en Eritreeërs die in Maasniel woonden, konden niet met elkaar overweg door botsende karakters.

Verveling
Ook was vooraf geen goede inschatting gemaakt van de begeleiding die de jongeren nodig hadden. Die bleek dan ook al gauw onvoldoende te zijn. Een ander probleem was dat nog niet iedereen naar school ging en verveling de kop op stak. Middelen om de jongeren de hele dag bezig te houden, waren er niet. Dat moet anders in de toekomst, zeggen de instanties nu.

Lees ook: Roermond: geen opvang jonge vluchteling in grote groep.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Eerste Welkomwinkel voor azc's woensdag open in Roermond
Eerste vluchtelingen gearriveerd in sporthal Swalmen
Roermond: geen opvang jonge vluchteling in grote groep
Asielopvang Venlo in juli dicht
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen