Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeugdopvang bereidde zich niet goed voor op asielzoekers

Geplaatst opdinsdag 20 september 2016 - 7:24

De problemen die zich in Maasniel hebben voorgedaan met minderjarige asielzoekers kwamen voort uit een onzorgvuldige voorbereiding.

Dat is een van de conclusies uit een evaluatie van de gemeente Roermond en betrokken instanties die onlangs is verschenen.

Overlast
Begin dit jaar ontstonden er grote problemen rondom een groep van twaalf alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers) die onder begeleiding in een huis in Maasniel woonden. De buurt had overlast, de politie moest herhaaldelijk ingrijpen en er werd een beveiligingsbedrijf ingeschakeld. Uiteindelijk zijn de jongeren uit huis gehaald en overgeplaatst naar woongroepen elders in het land.

Screening
Door de grote asielinstroom eind vorig jaar moesten mensen in een recordtempo worden opgevangen. Daardoor is er vooraf geen goede screening geweest, blijkt uit de evaluatie. 'Dit leidde in enkele gevallen tot een groepssamenstelling die niet verenigbaar was met de gekozen leefvorm.' De jonge Syriërs en Eritreeërs die in Maasniel woonden, konden niet met elkaar overweg door botsende karakters.

Verveling
Ook was vooraf geen goede inschatting gemaakt van de begeleiding die de jongeren nodig hadden. Die bleek dan ook al gauw onvoldoende te zijn. Een ander probleem was dat nog niet iedereen naar school ging en verveling de kop op stak. Middelen om de jongeren de hele dag bezig te houden, waren er niet. Dat moet anders in de toekomst, zeggen de instanties nu.

Lees ook: Roermond: geen opvang jonge vluchteling in grote groep.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Eerste Welkomwinkel voor azc's woensdag open in Roermond
Eerste vluchtelingen gearriveerd in sporthal Swalmen
Roermond: geen opvang jonge vluchteling in grote groep
Asielopvang Venlo in juli dicht
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen