Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeroen Lenaers stelt vragen over windmolenpark Reichswald

Geplaatst opvrijdag 17 april 2015 - 12:02

CDA-Europarlementslid Jeroen Lenaers uit Stramproy vindt dat burgers aan beide kanten van de grens mee moeten kunnen beslissen als windmolens vlakbij de grens worden geplaatst.

Hij heeft daarover schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie naar aanleiding van de plannen voor een groot windmolenpark in het Duitse Reichswald, bij het Gennepse kerkdorp Ven-Zelderheide.

Recht op inspraak
Omwonenden maken zich daar grote zorgen over. Volgens Lenaers hebben alleen Nederlandse overheden (gemeenten en provincie) recht op inspraak bij dergelijke plannen in Duitsland, burgers niet.

Hinder van molens
Hij vindt dat krom omdat Limburgers net zo veel hinder kunnen ondervinden van een Duitse windmolen als de Duitsers zelf. Het ondermijnt ook het draagvlak bij burgers voor belangrijke besluiten van de overheid, zowel in Limburg als bij onze oosterburen.

Doorn in het oog
Het Limburgse CDA-Europarlementslid erkent dat de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen 'het volste recht' heeft om een windmolen te plaatsen, maar zonder draagvlak in de regio wordt dit een doorn in het oog van burgers aan beide kanten van de grens.

Daarom moet de Europese Commissie in actie komen, stelt Lenaers.

12 windmolens
Het is de bedoeling dat de bouw van het windmolenpark in het Reichswald bij Ven-Zelderheide eind 2016 of begin 2017 van start gaat. Het gaat om 12 windmolens van 200 meter hoog.

Lees ook: Nog geen protest provincie tegen windmolenpark Reichswald.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen

Gerelateerde berichten

Voorlopig geen windmolens in Reichswald
Ontwikkelaar trekt stekker uit windmolenplan Reichswald
VVD vecht tegen windmolens
Gennep tekent protest aan tegen windmolenpark Reichswald
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen