Overslaan en naar de inhoud gaan

'Je wist dat het belletje over Fernando zou komen'

Geplaatst opwoensdag 25 september 2019 - 6:00

Vincent de Vries was niet alleen de biograaf, maar ook een goede vriend van Fernando Ricksen. De Vries is in Glasgow om daar woensdag de uitvaart van de oud-voetballer bij te wonen. "Toen ik hier aan kwam lopen, dacht ik: nou..."

De Vries doelt op de bloemen, shirts, sjaals en vlaggen bij het Ibrox Stadium. Afkomstig van fans van Rangers FC, maar ook van de aartsrivaal. "Wat je nu ziet, vind ik wel prachtig om te zien. Je ziet Celtic, je ziet van alles. Dat is fantastisch om te zien."

Biografie
Behalve zijn familie stonden weinig mensen in de afgelopen jaren zo dicht bij Ricksen als De Vries. In 2013 verscheen de biografie Vechtlust; van de hand van De Vries, over het turbulente leven van Ricksen. Het leven van de Heerlenaar werd nóg turbulenter toen hij ten tijde van de presentatie van de biografie te horen kreeg dat hij leed aan de spierziekte ALS. De Vries stond hem, in de jaren die volgden, bij.

Lees ook: Broer Fernando Ricksen: 'Dacht dat hij ALS zou overwinnen'

'Het ging zo moeizaam'
In het boek tekende De Vries uit de mond van Ricksen op 'dat hij dan maar de eerste moest zijn die de ziekte verslaat'. Aan die missie kwam vorige week een einde. "Fernando zei wel: ik ben de eerste die het gaat overleven, maar de laatste tijd ging het zo moeizaam, dat je wist dat het niet lang meer kon duren", aldus De Vries.

Een minuutje
Verrast was De Vries naar eigen zeggen niet. Bij zijn meest recente ontmoeting met Ricksen, twee weken geleden in het hospice, voelde hij dat het niet goed was. "Normaal ben ik er ongeveer twee tot drie uur, maar toen kon ik maar één minuutje blijven. Toen tikte hij met zijn ogen het Engelse woord 'tired' in: 'moe'. Toen wist ik wel: dit gaat niet lang meer duren. Dat bleek ook wel, want een paar dagen later heeft hij iedereen gezegd: ik wil dat niemand meer langskomt, ik wil geen contact meer met de buitenwereld. Toen had hij als het ware al afscheid genomen, denk ik."

Lees ook: Indrukwekkend eerbetoon aan Fernando Ricksen in Glasgow

'Tot snel'
Vorige week woensdag werd de vrees werkelijkheid. De Vries was thuis toen hét telefoontje kwam. Veronika (de vriendin van Ricksen, red.) belde op. Ik kon er niets van verstaan, ze was zo in paniek, aan het huilen. Ik moest wel drie keer vragen: wat is er aan de hand? Toen zei ze het, en had ik de tranen in mijn ogen. Ook al wist ik wel dat het zou gaan komen", aldus De Vries, die zich zijn laatste woorden aan Ricksen kan herinneren. "Tot snel, zei ik."

Uitvaart
Woensdag vindt de uitvaart van Fernando Ricksen plaats. Een rouwstoet trekt dan door Glasgow en stopt even bij Ibrox Stadium, waar Rangers-fans de publiekslieveling een laatste eer kunnen bewijzen. De rouwstoet gaat vervolgens richting Wellington Church, waar om 15.00 uur de uitvaartdienst begint. Daarna volgt in besloten kring de crematie van de twaalfvoudig international en oud-speler van Fortuna Sittard, AZ, Rangers en Zenit Sint-Petersburg.

Hofland
Onder meer Kevin Hofland is bij de uitvaart aanwezig. De voormalig ploeggenoot en huidig assistent-trainer van Fortuna Sittard is één van de kistdragers. Hofland laat daarvoor de uitwedstrijd van Fortuna bij Ajax, woensdagavond in de Johan Cruijff ArenA, schieten.

Bekijk hier alle eerdere berichtgeving over Fernando Ricksen.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen