Overslaan en naar de inhoud gaan

Je belt 112, maar je weet niet waar je bent. Wat dan?

Geplaatst opmaandag 23 januari 2017 - 16:00

Een ernstige val van een wielrenner in Zuid-Limburg heeft geleid tot een nieuwigheidje bij de hulpverlening: de 112 app.

De app is bedoeld voor spoedmeldingen in het geval dat je niet precies weet waar je bent. De app geeft de lengte- en breedtegraad van je locatie door aan de meldkamer.

De 112 app is gemaakt door de Limburgse informaticastudent Max Martens uit Sittard en bedacht door Erik Blaauw uit het Brabantse Vlijmen.

Vreemd
Op het eerste gezicht klinkt het wat vreemd, niet weten waar je bent. Maar het verhaal van Erik Blaauw maakt het meteen duidelijk. Blaauw was in 2014 samen met zijn vriendin aan het wandelen in een bosgebied in Zuid-Limburg toen een juist passerende wielrenner ten val kwam. De man sloeg voorover, smakte tegen de grond en verloor het bewustzijn.

Straatnaam
Terwijl zijn vriendin zich over de wielrenner bekommerde, belde Blaauw 112. Maar op de vraag van de meldkamer waar hij precies was, moest hij het antwoord schuldig blijven. Geen straatnaambord te zien en ook geen ander herkenningspunt in de buurt.

Een paar minuten later stopte er gelukkig een auto. De bestuurder kende de omgeving en gaf de locatie door aan de meldkamer. De noodsituatie zette Erik Blaauw aan het denken, en de 112 app is nu het resultaat.

Geen internet
De app geeft via gps altijd de locatie weer, ook als er geen verbinding met internet kan worden gelegd. Is die verbinding er wel, dan toont de app ook een kaartje van de plek waar je bent. Blaauw wil geen geld verdienen met de app, die daarom gratis te downloaden is in Google Play (voor Android-toestellen). Een iPhone-versie is er nog niet.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Blijvende gevolgen van contact met zoutzuur vallen mee'
Bejaarde raakt rijbewijs kwijt na botsing tegen huis
Tientallen botbreuken door gladheid in Limburg
'Een dode per Venloop statistisch te verwachten'
Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen