Overslaan en naar de inhoud gaan

Jarenlange uitstoot lachgas Chemelot niet gemeld

Geplaatst opwoensdag 22 mei 2019 - 6:27

Een fabriek op chemiecomplex Chemelot in Geleen heeft jarenlang industriële lachgas uitgestoten zonder dat dit werd gemeten of dat er iets aan werd gedaan.

Dat heeft Chemelot bevestigd na onderzoek van de NRC.

Geen ingrepen
Tientallen jaren heeft de fabriek lachgas uitgestoten zonder dat er werd ingegrepen, zo schrijft de krant. Twee jaar geleden kwam de uitstoot aan het licht. Het werd gemeld bij de provincie, maar verder werd er geen ruchtbaarheid aan gegeven.

Uitstoot
Bekend was dat er twee fabrieken op het chemieterrein lagen waar lachgas werd uitgestoten. Samen vormden zij de grootste industriële bron van lachgas van het land. Toen bleek dat er een derde fabriek was, zijn de cijfers flink veranderd. De totale uitstoot bleek namelijk 50 procent hoger dan tot dusver bekend was.

Broeikasgas
Lachgas is een zeer krachtig broeikasgas. Het is 265 maal zo sterk als
CO2. Vanwege de gevolgen voor de broeikasuitstoot in Nederland heeft het RIVM de cijfers daarom sinds 1990 met terugwerkende kracht naar boven moeten bijstellen.

Urgenda-zaak
Wettelijk gezien doet Chemelot niks verkeerd. Volgens de krant zijn er namelijk geen regels of financiële prikkels om de uitstoot van lachgas te beperken. Desalniettemin is het toch een actueel probleem. Vooral nu het kabinet klimaatmaatregelen moet nemen vanwege de Urgenda-zaak, een grote klimaatzaak tegen de Staat.

Miljoenen
Chemelot laat in een reactie op de website weten dat ze het terrein willen verduurzamen. Volgens Chemelot-directeur Robert Claasen kan de uitstoot met 85 procent omlaag met behulp van katalysatoren, zo zegt hij tegen de NRC. Daar moet wel de portemonnee voor worden getrokken. Deze ingreep kost 90 tot 120 miljoen euro.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen