Overslaan en naar de inhoud gaan

Jarenlange uitstoot lachgas Chemelot niet gemeld

Geplaatst opwoensdag 22 mei 2019 - 6:27

Een fabriek op chemiecomplex Chemelot in Geleen heeft jarenlang industriële lachgas uitgestoten zonder dat dit werd gemeten of dat er iets aan werd gedaan.

Dat heeft Chemelot bevestigd na onderzoek van de NRC.

Geen ingrepen
Tientallen jaren heeft de fabriek lachgas uitgestoten zonder dat er werd ingegrepen, zo schrijft de krant. Twee jaar geleden kwam de uitstoot aan het licht. Het werd gemeld bij de provincie, maar verder werd er geen ruchtbaarheid aan gegeven.

Uitstoot
Bekend was dat er twee fabrieken op het chemieterrein lagen waar lachgas werd uitgestoten. Samen vormden zij de grootste industriële bron van lachgas van het land. Toen bleek dat er een derde fabriek was, zijn de cijfers flink veranderd. De totale uitstoot bleek namelijk 50 procent hoger dan tot dusver bekend was.

Broeikasgas
Lachgas is een zeer krachtig broeikasgas. Het is 265 maal zo sterk als
CO2. Vanwege de gevolgen voor de broeikasuitstoot in Nederland heeft het RIVM de cijfers daarom sinds 1990 met terugwerkende kracht naar boven moeten bijstellen.

Urgenda-zaak
Wettelijk gezien doet Chemelot niks verkeerd. Volgens de krant zijn er namelijk geen regels of financiële prikkels om de uitstoot van lachgas te beperken. Desalniettemin is het toch een actueel probleem. Vooral nu het kabinet klimaatmaatregelen moet nemen vanwege de Urgenda-zaak, een grote klimaatzaak tegen de Staat.

Miljoenen
Chemelot laat in een reactie op de website weten dat ze het terrein willen verduurzamen. Volgens Chemelot-directeur Robert Claasen kan de uitstoot met 85 procent omlaag met behulp van katalysatoren, zo zegt hij tegen de NRC. Daar moet wel de portemonnee voor worden getrokken. Deze ingreep kost 90 tot 120 miljoen euro.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen