Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Jarenlange uitstoot lachgas Chemelot niet gemeld

Geplaatst opwoensdag 22 mei 2019 - 6:27

Een fabriek op chemiecomplex Chemelot in Geleen heeft jarenlang industriële lachgas uitgestoten zonder dat dit werd gemeten of dat er iets aan werd gedaan.

Dat heeft Chemelot bevestigd na onderzoek van de NRC.

Geen ingrepen
Tientallen jaren heeft de fabriek lachgas uitgestoten zonder dat er werd ingegrepen, zo schrijft de krant. Twee jaar geleden kwam de uitstoot aan het licht. Het werd gemeld bij de provincie, maar verder werd er geen ruchtbaarheid aan gegeven.

Uitstoot
Bekend was dat er twee fabrieken op het chemieterrein lagen waar lachgas werd uitgestoten. Samen vormden zij de grootste industriële bron van lachgas van het land. Toen bleek dat er een derde fabriek was, zijn de cijfers flink veranderd. De totale uitstoot bleek namelijk 50 procent hoger dan tot dusver bekend was.

Broeikasgas
Lachgas is een zeer krachtig broeikasgas. Het is 265 maal zo sterk als
CO2. Vanwege de gevolgen voor de broeikasuitstoot in Nederland heeft het RIVM de cijfers daarom sinds 1990 met terugwerkende kracht naar boven moeten bijstellen.

Urgenda-zaak
Wettelijk gezien doet Chemelot niks verkeerd. Volgens de krant zijn er namelijk geen regels of financiële prikkels om de uitstoot van lachgas te beperken. Desalniettemin is het toch een actueel probleem. Vooral nu het kabinet klimaatmaatregelen moet nemen vanwege de Urgenda-zaak, een grote klimaatzaak tegen de Staat.

Miljoenen
Chemelot laat in een reactie op de website weten dat ze het terrein willen verduurzamen. Volgens Chemelot-directeur Robert Claasen kan de uitstoot met 85 procent omlaag met behulp van katalysatoren, zo zegt hij tegen de NRC. Daar moet wel de portemonnee voor worden getrokken. Deze ingreep kost 90 tot 120 miljoen euro.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen