Overslaan en naar de inhoud gaan

Jarenlange gevangenisstraf voor misbruiken pleegdochter

Geplaatst opdonderdag 11 juli 2019 - 7:55

Een vakantie in Herkenbosch heeft er indirect voor gezorgd dat Kenneth R. (62) ruim drie jaar de gevangenis in gaat. Hij vergreep zich op een vakantiepark in het dorp, niet voor het eerst, aan zijn pleegdochter.

De rechter acht dat bewezen en heeft de man uit Amstelveen veroordeeld tot 42 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Kaartje leggen
Dat Kenneth zijn pleegdochter misbruikte, bleef lang onder de pet. Het was zijn pleegzoon die uiteindelijk aan de bel trok. Hij betrapte zijn pleegvader en -zus in het vakantiehuisje in Herkenbosch. Die avond had de jongen een kaartje gelegd met zijn zusje. "Mijn pleegvader kwam toen boos binnen. Hij was boos omdat hij niet was gevraagd om mee te doen en dreigde uiteindelijk dat we uit huis geplaatst zouden worden. Niet meer in een pleeggezin, maar in een crisisgezin. Dat wilden we niet. We probeerden het goed te maken, maar dat lukte niet. Ik ging naar bed."

Soort van kreungeluiden
De jongen werd echter wakker. "Ik moest plassen. En ik hoorde een soort van kreungeluiden. Ik deed zachtjes de deur open, ging naar beneden. Ik zag dat de pleegvader, mijn pleegzus zat te... er is een bepaalde naam voor, maar ik weet niet wat dat is. Ik zei toen: 'Waarom doe je dit?' Hij ging glimlachen. Ik heb mijn spullen gepakt en ging weg."

Weggezet als leugenaar
Overigens heeft Kenneth ontkend dat er sprake was van enige vorm van misbruik. Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak, omdat de verklaringen van de pleegdochter en -zoon te veel zouden verschillen. De rechter noemt hun verhalen juist 'in essentie overeenkomstig' en gaat dus niet mee met de verdediging. Dat Kenneth niet eerlijk is over zijn handelen, neemt de rechter hem kwalijk. "Hij heeft het slachtoffer hiermee opnieuw geschaad, door haar feitelijk weg te zetten als leugenaar."

Niet veilig
Het tienermeisje, dat ten tijde van het misbruik tussen de twaalf en zestien jaar oud was, kende een moeilijke jeugd. Haar biologische vader is niet meer in beeld, terwijl haar moeder niet voor haar kon zorgen. Daardoor kwam ze in een crisisgezin en later een pleeggezin terecht. "Zij had behoefte aan rust, veiligheid en bescherming. Op een plek waar zij een stabiele en veilige opvoedingssituatie zou mogen verwachten, een door pleegzorg gescreend pleeggezin, heeft zij moeten ervaren hoe het is om aan de lusten van haar pleegvader te zijn overgeleverd", zegt de rechter. "In haar 'eigen' huis, in haar eigen bed, waar ze veilig hoorde te zijn, bleek het tegendeel waar."

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen