Overslaan en naar de inhoud gaan

Jarenlange gevangenisstraf voor misbruiken pleegdochter

Geplaatst opdonderdag 11 juli 2019 - 7:55

Een vakantie in Herkenbosch heeft er indirect voor gezorgd dat Kenneth R. (62) ruim drie jaar de gevangenis in gaat. Hij vergreep zich op een vakantiepark in het dorp, niet voor het eerst, aan zijn pleegdochter.

De rechter acht dat bewezen en heeft de man uit Amstelveen veroordeeld tot 42 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Kaartje leggen
Dat Kenneth zijn pleegdochter misbruikte, bleef lang onder de pet. Het was zijn pleegzoon die uiteindelijk aan de bel trok. Hij betrapte zijn pleegvader en -zus in het vakantiehuisje in Herkenbosch. Die avond had de jongen een kaartje gelegd met zijn zusje. "Mijn pleegvader kwam toen boos binnen. Hij was boos omdat hij niet was gevraagd om mee te doen en dreigde uiteindelijk dat we uit huis geplaatst zouden worden. Niet meer in een pleeggezin, maar in een crisisgezin. Dat wilden we niet. We probeerden het goed te maken, maar dat lukte niet. Ik ging naar bed."

Soort van kreungeluiden
De jongen werd echter wakker. "Ik moest plassen. En ik hoorde een soort van kreungeluiden. Ik deed zachtjes de deur open, ging naar beneden. Ik zag dat de pleegvader, mijn pleegzus zat te... er is een bepaalde naam voor, maar ik weet niet wat dat is. Ik zei toen: 'Waarom doe je dit?' Hij ging glimlachen. Ik heb mijn spullen gepakt en ging weg."

Weggezet als leugenaar
Overigens heeft Kenneth ontkend dat er sprake was van enige vorm van misbruik. Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak, omdat de verklaringen van de pleegdochter en -zoon te veel zouden verschillen. De rechter noemt hun verhalen juist 'in essentie overeenkomstig' en gaat dus niet mee met de verdediging. Dat Kenneth niet eerlijk is over zijn handelen, neemt de rechter hem kwalijk. "Hij heeft het slachtoffer hiermee opnieuw geschaad, door haar feitelijk weg te zetten als leugenaar."

Niet veilig
Het tienermeisje, dat ten tijde van het misbruik tussen de twaalf en zestien jaar oud was, kende een moeilijke jeugd. Haar biologische vader is niet meer in beeld, terwijl haar moeder niet voor haar kon zorgen. Daardoor kwam ze in een crisisgezin en later een pleeggezin terecht. "Zij had behoefte aan rust, veiligheid en bescherming. Op een plek waar zij een stabiele en veilige opvoedingssituatie zou mogen verwachten, een door pleegzorg gescreend pleeggezin, heeft zij moeten ervaren hoe het is om aan de lusten van haar pleegvader te zijn overgeleverd", zegt de rechter. "In haar 'eigen' huis, in haar eigen bed, waar ze veilig hoorde te zijn, bleek het tegendeel waar."

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen